Зустріч начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, за участю радника Голови Держпродспоживслужби України на громадських засадах Бродовського В’ячеслава Анатолійовича та генерального директора ПрАТ «Лакталіс-Миколаїв»

У рамках швейцарсько-українського проекту «Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні» 15.02.2021 року відбулась зустріч  начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Мельникова Дениса Юрійовича, за участю радника Голови  Держпродспоживслужби України на громадських засадах Бродовського В’ячеслава Анатолійовича та генерального директора ПрАТ «Лакталіс-Миколаїв»  Ігоря Савича Фуркало.

Було розглянуто проміжні результати впровадження пілотного проекту «Програма контролю сирого молока», у ході якого фінансуванням Швейцарії  забезпечено чотири українські державних лабораторії обладнанням для дослідження сирого молока, включаючи Миколаївську регіональну лабораторію Держпродспоживслужби. Передумовами запровадження проекту включають – розробку Молочного модуля – IT платформи для аналізу та обробки даних про результати дослідження молока з подальшою інтеграцією до Головної інформаційно-телекомунікаційної системи Держпродспоживслужби.

Вдосконалення впровадження Пілотного проекту з запровадження програми контролю сирого молока в області можливе через розширення мережі лабораторій, однак існує ряд перешкод:

  • Вимоги наказу Мінагрополітики №118 наразі не виконується більшістю операторів ринку в Україні;
  • Допоки оновлений наказ №96 не набере чинності, дуже важко говорити про залучення додаткових лабораторій, через недостатній рівень тарифів з надання лабораторних послуг;
  • Існує проблема із акредитацією та уповноваженням лабораторій. Ці процедури є витратними з точки зору часу та дуже дороговартісними;
  • Питання залучення уповноважених ветеринарів до дослідження сирого молока в рамках пілотного проекту та надалі в рамках національної програми контролю сирого молока є неоднозначним та потребує подальшої комунікації;
  • Для того, щоб сформувати певну модель відбору зразків, яка діятиме на національному рівні, необхідно в рамках пілотного проекту відпрацювати різні варіанти забезпечення відбору зразків та обрати найбільш ефективний.

Сумлінне дотримання викладених у законодавчих актах спеціальних гігієнічних правил та загальних гігієнічних вимог з основного харчового закону є запорукою безпечності молока та молочних продуктів. Ці Вимоги не лише встановлюють критерії до сирого молока, які обумовлюють його придатність для введення в обіг, а й запроваджують належну практику виробництва, переробки та введення в обіг молока та молочних продуктів. А програмний додаток «Молочний модуль» сприятиме співпраці операторів ринку з лабораторіями та Держпродспоживслужбою з метою виконання вимог нового національного законодавства.