Здійснення радіологічного контролю харчових продуктів на агропродовольчих ринках Миколаївської області

Людина зазнає опромінення двома способами: радіоактивні речовини можуть знаходитись поза організмом і опромінювати його ззовні, у цьому випадку йдеться про зовнішнє опромінення. Або ж радіоактивні речовини можуть перебувати в повітрі, яким дихає людина, в їжі, чи у воді, і потрапити в організм. Можна виділити наступні шляхи потрапляння радіонуклідів в організм людини через продукти харчування: рослина – людина; рослина – тварина – молоко – людина; рослина – тварина – м’ясо – людина; атмосфера – опади – водойми – риба – людина.

При здійснені державного ветеринарно-санітарного контролю на агропродовольчих ринках, спеціалісти державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, здійснюють радіологічний контроль харчових продуктів.

З початку року Миколаївською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби проведено  410 лабораторних досліджень харчових продуктів,  в тому числі овочі – 267, фрукти – 52, м’ясо – 45, молочні продукти – 43, риба – 3 зразки. За результатами проведених  досліджень, перевищень норм вмісту радіонуклідів не встановлено.