Здійснення контролю за дотриманням вимог чинного законодавства в закладах освіти в Миколаївській області

З метою забезпечення контролю за створенням в закладах освіти безпечного середовища, організації здорового раціонального та безпечного харчування дітей, додержанням санітарно-гігієнічних правил і норм, запобігання та зниження рівня харчових отруєнь серед дітей, фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області у сфері санітарного законодавства, були здійснені певні заходи. В 1 кварталі   2023 року, в  Миколаївській області, в очному режимі, функціонувало 74  заклади освіти: 41 заклад загальної середньої освіти та 33 заклади  дошкільної освіти. З метою перевірки дотримання вимог санітарного законодавства закладами освіти, фахівцями Головного управління у сфері санітарного законодавства, в 1 кварталі 2023 року проведено 10 комісійних перевірок закладів освіти (з органами місцевого самоврядування та відділами освіти), 1 позаплановий захід, 2 санітарно-епідеміологічних обстеження. За результатами проведених заходів, органам місцевого самоврядування та керівникам закладів, були надані пропозиції щодо приведення закладів освіти у відповідність до нормативних вимог.

Протягом першого кварталу 2023 року, фахівцями управління  проводився моніторинг за санітарно-технічним станом харчоблоків закладів освіти. За інформацією  органів місцевого самоврядування, в 1 кварталі 2023 року,  були вжиті заходи по приведенню харчоблоків закладів освіти,  у відповідність до вимог чинних нормативних актів, згідно наданих пропозицій.

Так, за 1 квартал 2023 року, в 20% закладів (з числа перевірених) здійснено: придбаний кухонний та столовий  посуд,  технологічне обладнання, проведені  ремонти харчоблоків, облаштовані (відремонтовані) системи вентиляції, встановлені  пристрої для доочищення води.

З  метою належної підготовки освітніх закладів до нового навчального року, в 1 кварталі 2023 року, фахівцями управління була проведена організаційно-методична робота:

– направлено пропозицій органам місцевого самоврядування, відділам освіти, щодо вжиття заходів по приведенню закладів освіти у відповідність до нормативних вимог – 79;

– надіслано листів та інформацій до  органів місцевого самоврядування, керівників об’єктів – 182;

– розглянуто 105 чотиритижневих перспективних  меню (згідно вимог Постанови № 305) для закладів дошкільної та загальної середньої освіти, погоджено – 32 ( 30, 5 %);

– проведено  нарад – 9;

– круглих столів – 9;

– семінарів – 3 ;

– бесід  та  консультацій– 350;

– виступів на радіо – 2;

– направлено статей в пресу та на веб. сайти 5;

Робота  з даного напрямку, триває.