З метою забезпечення контролю за створенням в закладах освіти безпечного середовища, організації здорового раціонального та безпечного харчування дітей, додержанням санітарно-гігієнічних правил і норм, запобігання та зниження рівня харчових отруєнь серед дітей, фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області у сфері санітарного законодавства, були здійснені певні заходи. В 1 кварталі 2023 року, в Миколаївській області, в очному режимі, функціонувало 74 заклади освіти: 41 заклад загальної середньої освіти та 33 заклади дошкільної освіти. З метою перевірки дотримання вимог санітарного законодавства закладами освіти, фахівцями Головного управління у сфері санітарного законодавства, в 1 кварталі 2023 року проведено 10 комісійних перевірок закладів освіти (з органами місцевого самоврядування та відділами освіти), 1 позаплановий захід, 2 санітарно-епідеміологічних обстеження. За результатами проведених заходів, органам місцевого самоврядування та керівникам закладів, були надані пропозиції щодо приведення закладів освіти у відповідність до нормативних вимог.
Протягом першого кварталу 2023 року, фахівцями управління проводився моніторинг за санітарно-технічним станом харчоблоків закладів освіти. За інформацією органів місцевого самоврядування, в 1 кварталі 2023 року, були вжиті заходи по приведенню харчоблоків закладів освіти, у відповідність до вимог чинних нормативних актів, згідно наданих пропозицій.
Так, за 1 квартал 2023 року, в 20% закладів (з числа перевірених) здійснено: придбаний кухонний та столовий посуд, технологічне обладнання, проведені ремонти харчоблоків, облаштовані (відремонтовані) системи вентиляції, встановлені пристрої для доочищення води.
З метою належної підготовки освітніх закладів до нового навчального року, в 1 кварталі 2023 року, фахівцями управління була проведена організаційно-методична робота:
– направлено пропозицій органам місцевого самоврядування, відділам освіти, щодо вжиття заходів по приведенню закладів освіти у відповідність до нормативних вимог – 79;
– надіслано листів та інформацій до органів місцевого самоврядування, керівників об’єктів – 182;
– розглянуто 105 чотиритижневих перспективних меню (згідно вимог Постанови № 305) для закладів дошкільної та загальної середньої освіти, погоджено – 32 ( 30, 5 %);
– проведено нарад – 9;
– круглих столів – 9;
– семінарів – 3 ;
– бесід та консультацій– 350;
– виступів на радіо – 2;
– направлено статей в пресу та на веб. сайти – 5;
Робота з даного напрямку, триває.