Здійснення державного контролю офіційними ветеринарними лікарями

Безпека харчових продуктів важлива на всіх етапах від виробництва, перероблення, зберігання, розподілу аж до приготування та споживання їжі. Виробники й реалізатори продуктів харчування мають дотримуватися низки правил, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я. Таким чином, станом на грудень 2024 року ветеринарні послуги у Миколаївській області отримують 145 потужностей.

В Україні розроблена нормативно-правова база, що регулює процеси з надання якісних та безпечних продуктів споживачам.

27 лікарів ветеринарної медицини (офіційні ветеринарні лікарі), відповідно до наданих повноважень, здійснюють державний контроль за діяльністю операторів ринку щодо забою тварин, переробки, зберігання, транспортування й реалізації харчових продуктів, продукції тваринного походження, у тому числі неперероблених харчових продуктів. Здійснюють державний контроль за ветеринарно-санітарним благополуччям продуктів тваринного походження, що експортується. Так за 2024 рік видано понад 650 міжнародних ветеринарних сертифікатів на сировину, продукцію та корми, що експортуються за межі України. Контролюють дотримання власниками підприємств чинного законодавства, щодо безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. Здійснюють контроль за проведенням дезінфекції, дезінсекції і дератизації. У більш ніж 50 підприємствах проводять ветеринарно-санітарну експертизу продукції тваринного походження, у тому числі м’яса та м’ясопродуктів, отриманих при забої тварин, відповідно до порядку, визначеного Правилами передзабійного ветеринарного огляду забійних тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса і м’ясних продуктів, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України від 07.06.2002 № 28. Здійснюють державний ветеринарно-санітарний контроль за умовами надходження, переробки і зберігання необроблених харчових продуктів тваринного походження, у тому числі й таких, що надійшли за імпортом. Контролюють дотримання власниками підприємств системи НАССР.

Для забезпечення відповідності законодавству щодо харчових продуктів, кормів і побічних продуктів тваринного походження, лікарі відбирають зразки для лабораторних досліджень, що допомагають у виявленні потенційних загроз.

Реалізація та перевезення продукції тваринного походження, отриманої на 9 забійних підприємствах, проводиться з відома офіційного лікаря ветеринарної медицини. А для забезпечення надходження до споживачів якісної та безпечної продукції харчування тваринного походження обов’язково необхідно дотримуватись вимог щодо реєстрації та ідентифікації тварин, порядку видачі супровідних ветеринарних документів на переміщення тварин.

        Офіційні лікарі ветеринарної медицини відіграють ключову роль у забезпеченні безпеки харчових продуктів та нагляду за дотриманням ветеринарного законодавства операторами ринку.