Зберігання насіння сільськогосподарських культур

Збереження якості насіння- є одним із найважливіших завдань, що постають перед сільгосптоваровиробниками.

Одним із чинників, що сприяють досягненню добрих врожаїв є дотримання умов зберігання.

На зберігання закладають нормально розвинене насіння, здорове, не травмоване, яке вирощено на високому агрофоні та зібране без порушення технології, із вологістю в межах або нижче критичної .

Під час розміщення насіння необхідно уникати випадкового змішування -це один із головних законів насінництва. Тому насіння розміщують за сортами, а в рамках сорту – за категоріями, класами посівного стандарту.   Не можна розміщувати у сусідніх засіках насіння інших культур, які важко відокремлюються. Засіки не повинні торкатись зовнішніх стінок складу (не менше 50 см), щоб уникнути конденсації вологи. Насипати засік треба так, щоб він залишався недовантаженим на 15-20 см, це застерігає від потрапляння насіння з одного засіка в інший.

З моменту надходження насіння у сховище необхідно вести систематичне спостереження за вологістю і температурою його та повітря, за зміною кольору насіння, запаху, появою осередків самозігрівання і шкідників.

Насіннєсховища періодично провітрюють, використовуючи активне вентилювання. Слід пам’ятати, що відносна вологість зовнішнього повітря має бути не вище 60–70%, а температура — нижчою, ніж температура приміщення, бо інакше можлива конденсація вологи на насінні. Зберігання у сухому холодному стані — оптимальне для всіх зон і культур. Переохолодження (нижче мінус 10–15 °C) не припустиме( насіння із підвищеною вологістю може загинути). Навесні не можна допускати швидкого його прогрівання. Щоб насіння прогрівалося поступово, насіннєсховище необхідно провітрювати тільки вночі або в холодні дні.

Для підвищення стійкості свіжозібраного насіння необхідно знижувати його вологість, очищати від домішок. Зниження вологості досягають сушінням на сонці, а також вентиляцією, перелопачуванням і провітрюванням на зерноочисних машинах. Сушать насіння в потоковій лінії на сушарці. Для кожної культури необхідно дотримувати рекомендований режим сушіння.

Дотримання рекомендацій дозволить зберегти високі сортові та посівні якості насіння, що стане запорукою майбутнього врожаю.