В Миколаївській області відбулося засідання круглого столу щодо вирішення проблемних питань пасічників

26.02.2021 року на базі Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області відбулося засідання круглого столу метою, якого було відпрацювання дієвого алгоритму взаємодії між пасічником, фермером та органами місцевого самоврядування, щодо попередження отруєння бджіл.В даному заході прийняли участь фахівці у сфері фітосанітарної безпеки, санітарного законодавства та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, представники Шевченковської та Воскресенської ОТГ, голова «Спілки пасічників Миколаївської області».

Основною проблемою отруєння бджіл насамперед є відсутність конструктивного діалогу між пасічником та фермером. Адже, дохід пасічника, залежить від квітучого поля фермера, а фермера від бджолиного запилення. В основному від отруйних речовин страждають пасіки. В минулому році таких випадків було три у Веселинівському, Березнегуватському та Первомайському районах. Тому бджолярі звинувачують фермерів у невиконанні інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, зазначила начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Дергач І.Е.

Крім того, доповідач наголосила, що всі постраждалі пасіки не зареєстровані відповідно до ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Останні записи щодо огляду пасік в паспортах на пасіку проводилися у 2014- 2016 роках.

Перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Бродовський В.А. звернув увагу присутніх на те, що бджолярі не дотримуються вимог законодавства тому органи місцевого самоврядування відповідно і фермери не володіють інформацією про них.

Голова асоціації бджолярів погодився з пропозицією начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Дергач І.Е., що сільська рада повинна мати карту посівів та запропонував внести зміни до нормативних документів та визначити санітарну зону до 8 км.Начальник відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки Дейнеко К.В. запропонувала алгоритм дії для попередження отруєнь. В якому наголошено, що пасічник повинен попереджати про місце розташування пасік, а фермер в свою чергу про час, місце та спосіб обробки. Основною ланкою цієї співпраці повинні бути органи місцевого самоврядування, які у різноманітний спосіб оповіщають (фейсбук, вайбер та інше) пасічників та населення.

Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Бурденко Л.А. наголосила, що під час обробок пестицидами страждають не лише бджоли, а й населення. В таких випадках відкривається кримінальна справа відносно фермера. Вона запропонувала органам місцевого самоврядування переглянути використання земель в санітарній зоні.

Підводячи підсумки начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Мельников Д.Ю. запропонував:

  • Фахівцям Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області допрацювати алгоритм щодо попередження отруєння бджіл.
  • Сільським радам провести інвентаризацію товаровиробників що використовують землі сільськогосподарського призначення на їх території та надати їх перелік до Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
  • Фахівцям Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області направити до сільських рад перелік пасічників, які отримали паспорти на пасіки та перелік фахівців управління фітосанітарної безпеки, управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства і управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини для створення комісії.
  • Сільським радам створити постійно діючу комісію в складі фахівців управління фітосанітарної безпеки, управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства і управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, асоціації бджолярів, органів місцевого самоврядування, товаровиробників усіх форм власності для попередження отруєнь під час проведення обробок полів пестицидами та агрохімікатами.
  • Фахівцям Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області провести навчання при кожній ОТГ з фермерами та пасічниками.