Забезпечення якісного та безпечного харчування дітей в освітніх закладах в умовах воєнного стану

В Україні триває реформа шкільного харчування в межах Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі, затвердженої Указом Президента України від 25 травня 2020 року № 195/2020.

Реалізацію реформи шкільного харчування на практичному рівні забезпечують державні органи, обласні адміністрації, громади, керівники органів управління освітою, педагоги та представники громадськості. Приготування їжі в освітньому закладі  може здійснюватися як самостійно, так і з допомогою інших підприємств. Проте найважливіше, аби процес приготування відповідав всім чинним нормам та стандартам.

На сьогоднішній день в Україні проводяться спільні комісійні обстеження закладів освіти залежно від безпекової ситуації в кожній окремій адміністративно-територіальній одиниці.

Так, згідно з Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні” та “Про місцеві державні адміністрації”, місцеві органи влади та військові адміністрації за участю засновників закладів загальної середньої освіти,  можуть самостійно ініціювати обстеження закладів освіти, з метою перевірки їхньої готовності до організації навчально-освітнього процесу та забезпечення належних умов для всіх його учасників, в тому числі перевірки умов створених для безпечного харчування учнів.

Адже попри воєнний стан та обмеження системних перевірок відповідно до постанови КМУ від 13 березня 2022 р. № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», безпека та здоров’я дітей мають бути одним з  пріоритетних напрямків роботи будь-якого закладу чи адміністрації громади.

Принагідно, Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, наголошує засновникам освітніх закладів та суб’єктів господарювання, які надають послуги харчування дітей та/або постачання харчових продуктів до освітніх закладів, про неухильне виконання законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що складається з Конституції України, законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”, а також виданих відповідно до них нормативно-правових актів.

Потужності закладів освіти, які особисто здійснюють приготування страв для дітей, суб’єктів господарювання, які надають послуги з харчування дітей та/або здійснюють постачання харчових продуктів до освітніх закладів, повинні бути зареєстровані в Державному реєстрі потужностей операторів ринку харчових продуктів та здійснювати постачання харчових продуктів виключно від суб’єктів господарювання потужності яких також зареєстровані в даному реєстрі потужностей, або мають відповідний експлуатаційний дозвіл.

На всіх потужностях, з вищезазначеної діяльності, повинні застосовуватися постійно діючі процедури засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).