Вживання дикорослих грибів може призвести до отруєння!
Держпродспоживслужба вкотре нагадує про небезпеку вживання в їжу дикорослих грибів та рекомендує дотримуватись таких порад:
- бажано відмовитись від споживання дикорослих грибів, а натомість надати перевагу штучно вирощеним печерицям і гливам;
- купуйте гриби тільки у спеціально призначених для цього місцях – на агропродопольчих ринках і в закладах роздрібної торгівлі, де забезпечена наявність відповідного маркування з інформацією для споживача щодо походження, безпечності та якості продукту;
- не купуйте гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах.
Якщо збираєте гриби самостійно, то обов’язково врахуйте таке:
- не беріть невідомі вам гриби
- остерігайтеся пластинчатих грибів;
- відмовтесь від старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
- небезпечні гриби ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях, тому що гриби мають здатність накопичувати важкі метали;
- під час посухи грибів краще не збирати взагалі, оскільки в спекотну погоду гриб втрачає воду та накопичує токсини;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів;
- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин, зливаючи кожного разу бульйон (не використовуйте його для приготування інших страв);
- готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Варто нагадати, що вживання дикорослих грибів, консервованих у домашніх умовах, може призвести до захворювання на ботулізм. Збудник ботулізму розвивається в умовах низького вмісту кисню та може потрапити до консервованих грибів.
Вживання грибів категорично протипоказано дітям, тому не давайте грибних страв дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.
При появі будь-яких симптомів харчового отруєння після вживання грибів важливо одразу звертатися до лікаря. Негайно викликайте «швидку допомогу» та акцентуйте увагу на тому, що хворий вживав гриби!
Наочна інформація – у спільній з європейським проєктом EU4SaferFood інфографіці.
-
16:11, 22 Квітня
Експорт українських яблук до Канади
-
14:51, 22 Квітня
Про забезпечення державного контролю за експортними операціями
-
11:01, 22 Квітня
Реклама і діти: як уберегти найменших споживачів?
-
17:49, 21 Квітня
Споживач, як учасник відносин у сфері Електронної комерції
-
14:59, 18 Квітня
Проведення весняної кампанії пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території Миколаївського району
-
14:03, 18 Квітня
Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області долучились до атестації майбутніх трактористів
-
11:55, 18 Квітня
Великдень наближається: як обрати безпечні продукти до святкового столу
-
11:05, 18 Квітня
Підозра на ящур чи блутанг? Негайно повідомте!
-
16:43, 17 Квітня
Кишкові інфекції: прості правила для щоденного захисту
-
16:14, 17 Квітня
Продовжується контроль за якістю питної води в пунктах розливу міста Миколаєва