Постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня 2022 року №1 внесені зміни до постанови КМУ від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» в частині введення державного регулювання цін на окремі продукти харчування, що мають істотну соціальну значущість.
На період дії карантину, держане регулювання цін здійснюється шляхом встановлення граничного рівня торговельної надбавки в розмірі не більше 10 відсотків оптово-відпускної ціни на такі продукти харчування:
- хліб житньо-пшеничний,
- батон,
- крупу гречану,
- цукор-пісок,
- борошно пшеничне вищого ґатунку,
- макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого ґатунку),
- молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці),
- олію соняшникову,
- яйця курячі категорії С1,
- птицю (тушку курячу),
- масло вершкове жирністю 72,5 відсотка.
Відповідно до повідомлення Міністерства аграрної політики та продовольства України гранична торговельна надбавка встановлюється з урахуванням рекламних, маркетингових та логістичних послуг, а також послуг з підготовки, обробки, пакування та інших, пов’язаних із витратами реалізації кінцевому споживачу.