Введення державного регулювання цін на продукти харчування

Постановою Кабінету Міністрів України від 12 січня 2022 року №1 внесені зміни до постанови КМУ від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» в частині введення державного регулювання цін на окремі продукти харчування, що мають істотну соціальну значущість.

На період дії карантину, держане регулювання цін здійснюється шляхом встановлення граничного рівня торговельної надбавки в розмірі не більше 10 відсотків оптово-відпускної ціни на такі продукти харчування:

  • хліб житньо-пшеничний,
  • батон,
  • крупу гречану,
  • цукор-пісок,
  • борошно пшеничне вищого ґатунку,
  • макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого ґатунку),
  • молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці),
  • олію соняшникову,
  • яйця курячі категорії С1,
  • птицю (тушку курячу),
  • масло вершкове жирністю 72,5 відсотка.

Відповідно до повідомлення Міністерства аграрної політики та продовольства України гранична торговельна надбавка встановлюється з урахуванням рекламних, маркетингових та логістичних послуг, а також послуг з підготовки, обробки, пакування та інших, пов’язаних із витратами реалізації кінцевому споживачу.