Всесвітній день йододефіциту

Щороку 21 жовтня у світі відзначається Всесвітній день боротьби з йод дефіцитними захворюваннями. Його мета — привернути увагу суспільства до проблеми нестачі йоду в організмі, що є однією з найпоширеніших причин порушення здоров’я населення у світі.

Йод — це  важливий мікроелемент, необхідний для нормальної роботи щитоподібної залози. Вона виробляє гормони, які регулюють обмін речовин, забезпечують енергетичний баланс, ріст і розвиток організму, а також роботу нервової системи.

Йододефіцит у  дітей  є значною проблемою, яка проявляється у високій поширеності захворювань щитоподібної залози, таких як дифузний зоб.

Недостатнє споживання йоду може призвести до:

  • збільшення щитоподібної залози (зобу);
  • порушення обміну речовин і гормонального балансу;
  • зниження працездатності, концентрації уваги, пам’яті;
  • затримки росту та розумового розвитку.

Організм дитини не виробляє йод самостійно, тому він має надходити з їжею. Найефективнішим і найдоступнішим способом профілактики є щоденне вживання йодованої солі. Важливо знати рекомендовані норми споживання йоду: для дітей 6-12 років це 120 мкг на добу. Окрім йодованої солі, важливо включати до раціону дитини  продукти, багаті на йод:

  • морську рибу (оселедець, тріску, скумбрію, хек);
  • морепродукти (кальмари, креветки, морську капусту);
  • молоко, яйця, сири;
  • овочі і фрукти, вирощені у прибережних регіонах.

Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області проводяться інформаційні кампанії, підтримується використання йодованої солі у закладах освіти, проводиться  роз’яснювальна робота щодо профілактики йододефіцитних захворювань серед населення.

Пам’ятайте: регулярне споживання йодованих продуктів — це простий, безпечний і ефективний спосіб зберегти здоров’я всієї родини, забезпечити повноцінний розвиток дітей і підтримати активність у дорослому віці!