В Миколаєві відбувся семінар з працівниками харчоблоків закладів освіти з питань організації харчування

Одним з пріоритетних напрямів роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області (далі-Головне управління)  є контроль за безпечним та якісним харчуванням дітей в закладах освіти.

Фахівцями Головного управління протягом лютого місяця 2025 року проводився щоденний моніторинг за фактичним  харчуванням дітей  в закладах освіти міста Миколаєва. За результатами проведеної роботи 28 лютого 2025 року  проведено  семінар-нараду з керівництвом та  працівниками харчоблоків Комунального виробничого підприємства по організації харчування у навчальних закладах міста Миколаєва (далі-КВП).

 

Під час чого були обговорені наступні питання:

  • профілактика   кишкових інфекцій та харчових отруєнь в закладах освіти;
  • основні зауваження виявлені під час аналізу фактичного харчування дітей в закладах освіти на підставі наданих фотоматеріалів готових страв;
  • дотримання погодженого чотиритижневого меню та технологій приготування готових страв;
  • дотримання умов та термінів транспортування готових страв при організації харчування способом кейтерингу;
  • порядок ведення документації з організації харчування;
  • контроль за залишками їжі на тарілках дітей.

Також надані практичні настанови щодо дотримання технологічних процесів при організації харчування на прикладі Миколаївської гімназії №36 Миколаївської міської ради.

Наостанок присутнім було наголошено на персональну відповідальність за організацію якісного та безпечного харчування дітей у навчальних закладах.

За результатами діалогу  присутні  отримали  вичерпні компетентні відповіді, а також розроблено план дій щодо покращення організації харчування дітей в закладах освіти, а саме:

  • продовження проведення щоденного моніторингу фактичного харчування дітей в закладах освіти міста Миколаєва за результатами наданих фотоматеріалів готових страв КВП;
  • проведення  щоденного контролю за залишками їжі на тарілках дітей;
  • з метою інформування громадськості, зокрема батьків, щодо якості та різноманітності страв, які надавались дітям в закладах освіти підготовка щотижневих публікацій на сайт Головного управління.

Проведення таких заходів є вкрай важливим, адже належний рівень гігієнічних знань у працівників харчоблоків може попередити епідемічні ускладнення в організованих дитячих колективах.

Питання організації харчування в закладах освіти перебуває на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області та робота в цьому напрямку продовжується.