Участь в нараді щодо запровадження HACCP в освітніх закладах м.Миколаєва

9 липня 2021 року у Миколаївській обласній державній адміністрації відбулася нарада щодо запровадження HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) в освітніх закладах м. Миколаєва за участі першого заступника голови облдержадміністрації Решетілова Г.О. та заступника голови облдержадміністрації Трайтлі О.О., начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Мельникова Д. Ю., начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби  Дергач І.Е. та начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області  Бурденко Л.А., а також нараді були присутні представники освітніх закладів м. Миколаєва.

В ході наради було висвітлено актуальні проблеми, пов’язані з впровадженням системи HACCP на харчоблоках освітніх закладів та шляхи їх подальшого вирішення.

Начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Дергач І.Е. зазначила, що HACCP – система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів. Впровадження системи HACCP на харчоблоках освітніх закладів є необхідним заходом для забезпечення безпечного харчування дітей. Зазначена система повинна бути актуальною та змінюватися в залежності від діяльності оператора ринку та змін в законодавстві. Державний контроль за впровадженням HACCP на потужностях операторів ринку харчових продуктів здійснюється Держпродспоживслужбою, відповідно до покладених завдань, визначених положенням, що затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 02.09.2015 р. № 667.

Головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби Прищенко О.О. повідомив основні принципи та підходи по впровадженню HACCP  в освітніх закладах та роз’яснив щодо підходу до побудови блок-схеми технологічних процесів, визначення критично контрольних точок та встановлення критих меж і здійснення їх контролю.

Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Бурденко Л.А. звернула увагу на низку чинних нормативних актів по організації харчування дітей в закладах освіти та акцентувала увагу на нових нормативних актах, зазначила, що відповідальними за організацію харчування дітей в навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності, за матеріально-технічний стан харчоблоку (їдальні, буфету), додержання вимог санітарного законодавства є засновники (власники), керівники цих закладів та організації (підприємства), що забезпечують харчування дітей.

Перший заступник голови облдержадміністрації, Решетілов Г.О. наголосив на важливості питання щодо виконання процедур впровадження HACCP в освітніх закладах м. Миколаєва та необхідності його якнайшвидшого вирішення. Начальник головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, Мельников Д.Ю. проінформував представників освітніх закладів міста про готовність надавати постійну інформаційну та консультаційну підтримку з боку Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

За підсумками наради вирішено забезпечити:

  • Наявність відповідальних осіб, що будуть входити до складу груп HACCP від Управління освіти ММР та КВП з організації харчування;
  • Відповідне навчання осіб, які є відповідальними за процедури, що базуються на принципах системи HACCP;
  • Приведення у відповідність до гігієнічних вимог приміщень харчоблоку (ремонтні роботи);
  • Необхідну кількість обладнання, необхідного для зберігання та обробки харчових продуктів;
  • Необхідну кількість та відповідне маркування обладнання та інвентарю (виробничі столи, обробні дошки, терези, кухонний посуд для приготування готових страв та зворотної тари).