Трихінельоз тварин-актуальна проблема ветеринарної медицини світу.

В Миколаївській області в грудні 2016 року при плановому дослідженні на трихінельоз лисиць, відстріляних на території мисливських угідь Казанківської селищної ради виявлено личинки трихінел. В січні 2017 року, також при плановому дослідженні бродячої собаки, відстріляної в мисливських угіддях ТОВ «Мисливці Доманівщини» виявлено личинки трихінел.

Трихінельоз  залишається актуальною проблемою ветеринарної медицини багатьох країн світу, адже збудники циркулюють серед диких і синантропних тварин, що й спричиняє часте виникнення осередків трихінельозних вогнищ.

Лисиці, собаки заражаються, поїдаючи м’ясо, уражене личинами трихінели (свинину, ведмежатину; щурів та інших гризунів і т.д.). Далі в тонкому відділі кишечника тваринного трихінели запліднюються, після чого самці гинуть, а самки впроваджуються в товщу слизової кишечника і продукують від 1500 до 10000 личинок. Личинки з током крові розносяться по всьому організму тварини, в тому числі і в поперечно – смугасту мускулатуру. З часом в місцях локалізації личинки спіралеподібно згортаються і досягають інвазійних стадії через 17 діб. Через 21-28 діб навколо личинок утворюється лимоноподібні капсула і далі вони зберігають життєздатність довгі місяці і роки, наприклад у людини – до 25 років.

До трихінельозу сприйнятливі собаки, свині, пацюки, кабани, яки, шакали, борсуки, горностаї, лисиці, кішки, ведмеді, їжаки, кури навіть травоїдні тварини і людина. Тому трупи багатьох тварин можуть служити джерелом зараження лисиць та собак. Серед м’ясоїдних тварин поширенню інвазії сприяє канібалізм ( поїдання особин свого виду).

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області радить громадянам звертати особливу увагу на небезпеку та ризик споживання м’яса диких кабанів та свійських свиней без проведення ветеринарно-санітарної експертизи туші та закликає дотримуватись вимог теплової обробки при приготуванні страв з м’яса, не купувати м’ясні продукти на стихійних ринках, не згодовувати домашнім тваринам харчові відходи та запобігати їх контакту з дичиною, проводити регулярну дератизацію стійлових приміщень у приватних садибах.

Пам’ятайте, що м’ясо, інші продукти мисливського промислу та туші домашніх свиней повинні обов’язково проходити ветеринарно-санітарну експертизу для забезпечення впевненості у тому, що вжита дичина не завдасть шкоди вашому здоров’ю та здоров’ю членів вашої сім’ї.