Система управління безпечністю харчових продуктів у закладах освіти Благодатненської та Арбузинської територіальних громад

Арбузинським  управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області у третій декаді листопада поточного року проведено Zoom – нараду з керівниками загальноосвітніх шкіл та дошкільних навчальних закладів Арбузинської та Благодатненської територіальних громад. На нараді  розглянуто питання щодо стану запровадження системи управління безпечністю харчових продуктів HAACP у закладах освіти.

Присутнім на нараді доведено, що суб’єкти господарювання харчової галузі, у тому числі і  заклади освіти, які надають послуги з харчування, а також постачальники та перевізники харчових продуктів зобов’язані  впровадити систему управління безпечністю харчування НАССР. HAACP (Hazard Analysis and Critical Control Points) це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках – міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками, пов’язаними із безпечністю харчових продуктів.

Оператори ринку, які надають послуги з харчування повинні забезпечити простежуваність інших операторів ринку, що постачають йому харчові продукти. Для цього, суб’єкт господарювання, який надає послуги з харчування в закладах освіти,  має бути внесений у Державний реєстр потужностей операторів ринку (або, у разі необхідності, отримати експлуатаційний дозвіл).

Головним завданням системи є аналіз небезпек і проведення контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

Оператори ринку при розроблені програми HAACP повинні керуватися, зокрема, законами України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», Вимогами щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), затверджених наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012.

До відому слухачів доведено, що Система НАССР охоплює процеси, а саме:

  • належне планування виробничих, допоміжних і побутових приміщень з метою уникнення перехресного забруднення;
  • вимоги до стану приміщень, обладнання, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо
  • заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок.
  • вимоги до планування та стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо.
  • безпечність предметів та матеріалів, що контактують із харчовими продуктами, води, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів;
  • процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь;
  • зберігання та використання токсичних сполук і речовин;
  • гігієна персоналу та здоров’я.
  • збір і видалення з потужності відходів виробництва та сміття;
  • запобігання появі шкідників, засоби профілактики та боротьби;
  • специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками; – маркування харчових продуктів та інформування споживачів;
  • контроль за технологічними процесами;
  • зберігання та транспортування.

Також під час проведення Zoom – наради надано роз’яснення щодо за невиконання обов’язку стосовно впровадження на потужностях регулярних процедур, заснованих на принципах системи HAACP оператор ринку несе відповідальність у вигляді штрафу (ст.  65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»).

Головний державний інспектор (головний державний ветеринарний інспектор) може прийняти рішення (позов до суду) про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів та/або кормів на строк до 10 днів, якщо таке виробництво та/або обіг становлять загрозу для життя та/або здоров’я людини та/або тварини.

Отже, не впровадження системи НАССР може мати досить суттєві наслідки для суб’єкта господарювання – від сплати не маленького штрафу до припинення діяльності.