Незабаром прийде пора одного із відповідальних етапів, який завершує процес вирощування сільськогосподарських культур – збирання врожаю.
Головна вимога до проведення цього заходу полягає в тому, щоб зібрати без втрат увесь біологічний урожай та зберегти його високі насіннєві, продовольчі та кормові якості при мінімальних затратах праці і коштів, що можна досягти чітким плануванням і високою організацією збиральних робіт.
Збільшення виробництва зерна високої якості – одне з основних завдань сучасного сільського господарства.
Перед початком збирання врожаю слід визначити його конкретні особливості: стан посіву на кожному полі (густота й висота рослин, забур’яненість), сортові ознаки зерна, вологість, стиглість, виповненість.
Основним критерієм початку збирання є вологість насіння, яка залежить від фази його наливання й погодних умов.
Строки пов’язані ще зі способами збирання (збирання та обробки зернових колосових).
Оптимальний вибір способу збирання забезпечить мінімальні втрати зерна та одержання найвищої якості продукції.
За роздільного способу зі скошуванням рослин у валки строки настають на 10-14 днів раніше порівняно з прямим комбайнуванням та залежно від умов достигання зерна. Але слід пам’ятати, що надто раннє збирання зернових культур, так само як і їхнє перестоювання, суттєво знижують урожайність
Кращим способом збирання врожаю зернових колосових слід вважати пряме комбайнування, яке проводять за досягнення повної стиглості й вологості зерна 14-18%. Жнива при цьому способі слід закінчити за 10-12 днів. Під пряме комбайнування відводять, передусім, чисті поля з рівномірно дозрілими хлібами, де травостій відносно низькорослий і стійкий до вилягання, а зерно слабо осипається з колоса.
Роздільним способом слід збирати високорослі, схильні до вилягання та осипання сорти.
Ячмінь, овес і яру пшеницю доцільно збирати прямим комбайнуванням у фазі повної стиглості зерна за вологості 16-17%. Роздільне збирання застосовують лише в разі особливого стану посівів (високорослі, забур’янені, недостиглі, схильні до вилягання й осипання). Озимий ячмінь, якщо перестоїть, дуже схильний до осипання та вилягання, тому його слід збирати швидко.
Збирання урожаю є заключним етапом тривалого технологічного циклу вирощування сільськогосподарських культур, за якого необхідно чітко дотримуватися своєчасності та строків виконання робіт, а головне — правильно розподілити навантаження на технічні засоби.