Спалювати листя небезпечно!
Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує, що спалювання залишків рослинності на подвір’ях є надзвичайно шкідливим для здоров’я людей та екологічного стану у населених пунктах, а також є прямим порушенням низки норм чинного законодавства.
Відкрите спалювання листя та сміття вивільняє у навколишнє середовище маленькі часточки твердих згорілих речовин, в яких містяться отруйні подразнюючі речовини та канцерогенні компоненти. У вогнищах також горять тверді побутові відходи, полімерні матеріали, які є найсильнішими алергенами. При горінні гуми утворюється канцерогенна сажа і оксид сірки, які викликають респіраторні захворювання. У димі опалого листя високий вміст сполук свинцю, ртуті, окис вуглецю, сірчистого ангідриду, оксиду азоту та інших важків металів. При спалюванні виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. З димом у повітря виходять діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. Тліюче листя виділяє чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організму.
Ці забруднення впливають на органи дихання, сприяючи виникненню респіраторних захворювань, катарів верхніх дихальних шляхів, ларингіту, ларинготрахеїту, фарингіту, бронхіту, пневмонії. Дим від спаленого листя складається з дрібних часточок, при потраплянні в органи дихання, вони можуть досягти найглибших ділянок легень і залишатися там роками, подразнюючи слизові оболонки та викликаючи коньюктивіти, риніти і відповідні алергічні реакції носа, очей та шкіри.
Крім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до:
- знищення екосистеми;
- знищення гнізд пернатих;
- знищення родючого шару ґрунту;
- загибелі звірів, земноводних, комах;
- перекидання вогню на житлові будинки;
- великої кількості пожеж щороку.
Альтернативою спалювання листя є його компостування. Метод компостування є безпечним способом переробки листя та інших органічних відходів, що не шкодить довкіллю та здоров’ю людей.
Також опале листя можна використовувати для мульчування – для покриття ґрунту навколо ваших рослин. Це допоможе зберегти вологу в ґрунті, придушити ріст бур’янів та регулювати температуру ґрунту.
Також рослинні залишки можна утилізувати або, в крайньому разі, вивозити їх разом з побутовими відходами.
Щорічно, під час спалювання сухої рослинності, звичайна людська недбалість й необачність призводить до загоряння господарських будівель, житлових будинків, транспортних засобів. Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків становить велику небезпеку та завдає значних збитків.
Варто зазначити, що спалювати листя категорично забороняється та несе за собою адміністративну відповідальність згідно чинного законодавства.
Отже, відповідно до Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.03.2011 № 145, у осінній та весняний період потрібно своєчасно прибирати опале та сухе листя. Зібране листя необхідно вивозити на спеціально відведені ділянки або на поля компостування.
Крім того, нагадуємо власникам підприємств, установ, організацій про необхідність дотримання санітарно-гігієнічних вимог при збиранні, складуванні, компостуванні або вивезенні опалого листя й побутових відходів.
Покарання за спалювання листя
Кожен з нас має законне право на безпечне для життя і здоров’я довкілля, що гарантує стаття 50 Конституції України. Чинним законодавством країни забороняється спалювання залишків сухої рослинності та опалого листя. Це порушення низки правил у сферi благоустрою населених пунктiв та статтей 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», які забороняють спалювання листя, сміття.
Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтею 77-1 «Самовільне випалювання рослинності або її залишків» Кодексу України про адміністративні порушення, статті 152 КУпАП «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів».
Не спалюйте листя та гілля – бережіть своє здоров’я і довкілля, у якому живете!
Бережіть довкілля, себе та оточуючих!
-
16:11, 22 Квітня
Експорт українських яблук до Канади
-
14:51, 22 Квітня
Про забезпечення державного контролю за експортними операціями
-
11:01, 22 Квітня
Реклама і діти: як уберегти найменших споживачів?
-
17:49, 21 Квітня
Споживач, як учасник відносин у сфері Електронної комерції
-
14:59, 18 Квітня
Проведення весняної кампанії пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території Миколаївського району
-
14:03, 18 Квітня
Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області долучились до атестації майбутніх трактористів
-
11:55, 18 Квітня
Великдень наближається: як обрати безпечні продукти до святкового столу
-
11:05, 18 Квітня
Підозра на ящур чи блутанг? Негайно повідомте!
-
16:43, 17 Квітня
Кишкові інфекції: прості правила для щоденного захисту
-
16:14, 17 Квітня
Продовжується контроль за якістю питної води в пунктах розливу міста Миколаєва