Щодо ZOOM-конференції з державними інспекторами та тему: метод відбору харчових продуктів та вжиття заходів при встановленні невідповідностей харчових продуктів

Управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області 18.02.2021 проведено нараду з державними інспекторами Головного управління та тему: метод відбору харчових продуктів та вжиття заходів при встановленні невідповідностей харчових продуктів.

З державними інспекторами проаналізовано досвід Головного управління в частинні відбору зразків харчових продуктів та визначено шляхи удосконалення процесу відбору в подальшій роботі.

Проведення відбору зразків для цілей державного контролю врегульовано такими нормативно-правові документами, а саме:

  • наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 11 жовтня 2018 року № 490 «Про затвердження Порядку відбору зразків та їх перевезення (пересилання) до уповноважених лабораторій для цілей державного контролю та Форми акта відбору зразків», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2018 року за № 1464/32916;
  • наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25 червня 2018 року № 288 «Про затвердження Методів відбору та підготовки зразків для визначення максимально допустимих рівнів певних забруднюючих речовин у продуктах для цілей державного контролю», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 11 вересня 2018 року за № 1039/32491;
  • наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25 червня 2018 року № 289 «Про затвердження Методів відбору та підготовки зразків для визначення максимально допустимих рівнів залишків пестицидів у продуктах рослинного та тваринного походження для цілей державного контролю», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23 липня 2018 року за № 857/32309;
  • наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 05 лютого 2019 року № 34 «Про затвердження Методів відбору та підготовки зразків для визначення максимально допустимих рівнів нітратів у деяких харчових продуктах для цілей державного контролю», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28 лютого 2019 року за № 207/33178;
  • наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 22 травня 2019 року № 264 «Про затвердження Методів відбору зразків для визначення максимально допустимих рівнів мікотоксинів у харчових продуктах для цілей державного контролю», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 12 червня 2019 року за № 608/33579.

– ДСТУ 8051:2015 «Продукти харчові. Методи відбирання проб для мікробіологічних аналізів».