Щодо здійснення провадження у справі про порушення законодавства про харчові продукти

Державним інспектором Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на підставі повідомлення ДУ “Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” про випадок гострого гастроентероколіту середньої важкості у 5 осіб, здійснено позаплановий захід державного контролю на потужності одного із закладів громадського харчування міста Южноукраїнськ, в якому потерпілими придбано страви.

В ході позапланового заходу державного контролю виявлено порушення гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами встановлених законодавством про харчові продукти, а саме: чищення та дезінфекція обладнання та інвентарю, що контактують з харчовими продуктами, здійснюється у спосіб, що не достатньо забезпечує захист від появи ризику забруднення; відсутні підтверджуючі документи, які засвідчують, що вода, яка використовується у виробництві харчових продуктів (у технологічному процесі та/або є інгредієнтом), відповідає вимогам, установленим до води питної; відсутні підтверджуючі дані, які засвідчують, що матеріали, які використовуються для пакування, включаючи первинне пакування, не є джерелом забруднення.

На підставі виявлених порушень, які створили загрозу для здоров’я людей, керуючись Законом України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», державним інспектором складено протокол про правопорушення Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», законодавства про харчові продукти та корми, а Головним державним інспектором в Миколаївській області, за результатами розгляду даного протоколу, винесено постанову про накладання штрафу у розмірі десяти мінімальних заробітних плат (67 000, 00 грн.) .

Робота із здійснення позапланових заходів державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів  в умовах воєнного стану, триває.