Щодо впровадження системи НАССР на пунктах зі збирання молока, що на території Первомайського району

Спеціалістами Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області постійно проводиться роз’яснювальна робота з операторами ринку  всіх підприємств  щодо впровадження система безпечності харчової продукції НАССР. Це стосується й малих потужностей,  які займаються виробництвом, зберіганням та   транспортуванням.   На даний час проводяться  зустрічі з фізичними особами – підприємцями,  що проводять діяльність з закупівлі сирого незбираного молоко в приватних господарства на території Первомайського району.

На території району зареєстровано чотири пункти зі збирання молока, які мають експлуатаційні дозволи відповідно до ст. 23 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та відповідно до Доручення заступника Голови Держпродспоживслужби                від 07.07.2021 № 03-33/13 були введені до реалізації Пілотного проекту  із запровадження програми контролю сирого молока на базі програмного забезпечення «Молочний модуль».

Оператори ринку-молоко заготівельних пунктів повинні розробити, запроваджувати та використовувати постійно діючі процедури, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.  Акцентується увага на те, що важливим фактом є те  щоб система НАССР працювала та була ефективною постійно навіть під час війни. Тому кожному оператору необхідно зрозуміти,  що    система НАССР не  обмежується тільки розробкою документації та наведення елементарного порядку на виробництві. Вона базується на сімох основних принципах:

*Аналізі небезпечних чинників;

*Виявлення критичних контрольних точок;

*Виявлення критичних меж;

*Встановлення процедури моніторингу;

*Розробки корегувальних дій;

*Зберігання та актуалізація документів;

*Оцінка ефективності.

Відповідно до статті 65 ЗУ « Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР),

–   тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб – підприємців – у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.

Наявність на підприємстві діючої системи управління безпечності харчових продуктів НАССР- це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, які гарантує стабільний випуск якісної і безпечної продукції.

Також суб’єктам господарювання   в котре наголошено щодо дотримання  відповідності Наказу Мінагрополітики від 12.03.2019 N 118 « Про затвердження

вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» та  Наказу

Мінагрополітики  «Про затвердження Гігієнічних вимог до дрібнотоварного виробництва та обігу молока» від 07.04.2022 р. № 209.

Вимоги обов’язкові для всіх операторів ринку незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов’язана з виробництвом, переробкою та введенням в обіг молока та молочних продуктів, і не поширюються на первинне виробництво молочних продуктів, призначених для власного споживання.

Оператори ринку повинні дотримуватись   вимоги  щодо виробництва сирого молока. Молоко має походити від тварин:

які клінічно здорові, перебувають у задовільному фізичному стані, не мають жодних симптомів хвороб і травм вимені, що можуть призвести до забруднення молока та молозива, зокрема не страждають на будь-які інфекції сечостатевих шляхів, які супроводжуються виділеннями, ентеритом з діареєю та лихоманкою, не мають травм вимені та ознак запалення вимені тощо.

Тварини у господарствах із виробництва молока та молозива мають бути ідентифіковані та реєстровані в ЄДРТ підлягати державному контролю з метою підтвердження стану здоров’я, а саме діагностичне  дослідження тварин на туберкульоз, лейкоз, бруцельоз та  щеплення проти сибірки.

Оператором ринку забезпечується запровадження програми виявлення прихованих форм маститів та доведення її ефективності.

Спеціалісти ветеринарної медицини  в журналі веде облік усіх хворих тварин господарств  не залежно від форм власності щодо застосування до них ветеринарних лікарських засобів, ветеринарних імунобіологічних засобів і лікувальних кормів у цьому господарстві в якому робляться записи про проведені лікування, обробки та інші маніпуляції із зазначенням періодів каренції (очікування) застосованих лікувальних засобів, рекомендації тощо.

Оператори ринку можуть використовувати молоко з максимально допустимою кількістю мікроорганізмів у спосіб, що передбачає термічну обробку, але лише за умови, що воно термічно не оброблялося безпосередньо під час приймання, про що має бути зазначено у процедурах, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках, упроваджених операторами ринку.

Також оператори ринку (пункти закупівлі молока) харчових продуктів повинні забезпечити такі умови, щоб після прийняття переробною потужністю:

  • молоко швидко охолоджувалося до температури не вище ніж 6° C.

Оператори ринку забезпечують відповідність молока вимогам чинного законодавства України та таким критеріям:

1) молоко сире від корів:

кількість мікроорганізмів за 30° C  100000 колоніє утворюючих одиниць/мл (далі – КУО/мл) (за змінною середньою геометричною величиною за двомісячний період за зразками, які відбирають з частотою щонайменше двічі на місяць);

кількість соматичних клітин  400000 тис./мл (за змінною середньою геометричною величиною за тримісячний період з частотою щонайменше за одним зразком на місяць, крім випадків, коли компетентним органом буде визначено іншу методологію з метою врахування сезонних коливань рівнів виробництва);

точка замерзання не вище ніж мінус 0,52° C; густина не менше ніж 1028 грамів на літр (незбиране молоко за температури 20° C) або еквівалент (у повністю знежиреному молоці за температури 20° C);

оператори ринку повинні впровадити процедури, які забезпечують, що молоко чи молозиво не вводиться в обіг, якщо воно містить залишки ветеринарних препаратів та/або інших забруднюючих речовин (у тому числі інгібуючих), щодо вмісту яких встановлено законодавчі обмеження та/або у кількості, що перевищує максимально допустимі рівні.

Відповідно до Наказу Мінагрополітики  «Про затвердження       Гігієнічних вимог до дрібнотоварного виробництва та обігу молока»                від 07.04.2022 р. № 209. Вимоги встановлюють гігієнічні вимоги до первинного виробництва та обігу молока від сільськогосподарських тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками, а також до пунктів заготівлі молока.

Вимогами до пунктів передбачено :

  1. Конструкція та планування пунктів повинні забезпечувати можливість дотримання належного рівня гігієнічних вимог до молока, включаючи захист від забруднення, під час операцій з молоком та між такими операціями, повинні розроблятися з урахуванням відповідного зонування.
  2. Розміри приміщення залежно від обсягів надходження молока, що заготовляє пункт, мають дозволяти вільно розміщувати обладнання і виконувати технологічні операції щодо його приймання, виконання досліджень, охолодження, повноцінне прибирання та інші необхідні заходи.
  3. При вході у приміщення пункту встановлюють скребки, решітки, металеві сітки чи інші засоби, що забезпечують достатнє очищення взуття від бруду, також обладнують дезкилимок або інші альтернативні засоби.
  4. Приміщення, в яких проводиться первинна обробка та зберігання молока, (стеля, стіни, підлога, вікна, поверхня дверей, усі поверхні, що контактують з молоком) повинні відповідати вимогам Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»
  5. Приміщення пунктів повинні бути оснащені належною природною та/або механічною вентиляцією, яка сконструйована таким чином, щоб запобігти утворенню надмірного тепла та конденсату (механічний потік повітря не переміщувався між зонами), належним природним та/або штучним освітленням, електрикою, каналізацією. У разі відсутності центральної каналізації повинно бути обладнано локальні очисні споруди. Постачання води питної на потужностях повинно бути забезпечено у кількості, що відповідає розміру та типу потужності.
  6. Вода, що використовується на пункті, повинна відповідати вимогам до води питної або в установлених випадках – води чистої.
  7. Приміщення пунктів повинні підтримуватися в належному санітарному стані, бути обладнаними згідно з технологічним призначенням та холодильним обладнанням, інвентарем, засобами вимірювання (ваги тощо), ємностями для зберігання молока, що виготовлені з матеріалів, дозволених до застосування для контакту із харчовими продуктами.
  8. Мийні і дезінфекційні засоби повинні зберігатися в окремих відведених місцях, в умовах з обмеженим доступом та відповідати вимогам Технологічного регламенту.
  9. Вимоги до персоналу
  10. На пункті повинні вестися записи:

1)  Журнал обліку дрібнотоварних виробників;

2)  Порядок миття та дезінфекції  ємностей/танкерів для зберігання молока, інших ємностей, призначених для   заготівлі та транспортування молока, дрібного інвентарю, миючими та дезинфікуючими  засобами відповідно до рекомендацій, визначених виробником таких засобів.

Спеціалістами Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області  буде надано консультації фізичними особами – підприємцям  в разі виникнення питань щодо було дотримання законодавства в сфері безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.