Щодо впровадження НАССР в освітніх закладах Миколаївської області

Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року № 990-р, схвалено Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затверджено операційний план заходів з її реалізації у 2023-2024 роках.

Реалізація Стратегії реформування дозволить покращити умови організації якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти.

Стратегія реформування шкільного харчування містить 4 ключові напрями на наступні 5 років і передбачає реалізацію таких пунктів:

– організація якісного та безпечного харчування: закупівлі та фінансування;

– відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід. Дотримання вимог системи НАССР;

– розвиток кадрового потенціалу;

– впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.

Згідно ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» одним з обов’язків оператора ринку є розроблення, введення в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року № 990-р Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області проводиться роз’яснювальна робота з представникам освітніх закладів, посадовим особами територіальних громад щодо запровадження системи НАССР в освітніх закладах.

Протягом 2023 року представникам освітніх закладів, посадовим особам територіальних громад надано 602 консультації та проведено 6 нарад з питань впровадження системи НАССР. Органам місцевого самоврядування та керівникам освітніх закладів направлено 128 листів, опубліковано 35 статтей в ЗМІ/веб-сайтах стосовно необхідності дотримання законодавства про харчові продукти при організації харчування в освітніх закладах.