Держпродспоживслужба нагадує споживачам та суб’єктам господарювання, що гарантія безпечності харчових продуктів досягається сумлінним виконанням норм чинного законодавства. Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я від 16.07.2020 №1613 «Про затвердження Правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів» Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16 вересня 2020 р. за № 891/35174, в харчових продуктах, що призначені для кінцевого споживача та тих, що призначені для постачання в заклади роздрібної торгівлі, включно електронної торгівлі, вміст трансжирних кислот, які не є трансжирними кислотами, що природно містяться в жирах тваринного походження, не повинен перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів, що містяться в харчовому продукті. Оператори ринку, які постачають харчові продукти, що не призначені для кінцевого споживача або не призначені для постачання до закладів роздрібної торгівлі, включно електронної торгівлі, повинні надавати іншим операторам ринку інформацію про кількість трансжирних кислот, які не є трансжирними кислотами, що природно містяться в жирах тваринного походження, якщо ця кількість перевищує значення.
Трансжирні кислоти або, як їх ще називають, трансжири – це різновид ненасичених жирів, які від звичайних жирів відрізняються структурою, отже, і властивостями. Невелика їх кількість може міститися в натуральних харчових продуктах – молоці та різних видах м’яса. Але їх там настільки мало, що небезпеки вони не становлять. На більшу увагу заслуговують трансжири промислового виробництва, які отримують із рідких рослинних олій шляхом гідрогенізації, тобто, приєднанням атома водню. Така процедура збільшує термін придатності жирів та значно здешевлює продукцію.
Є абсолютно переконливі дані про те, що часте вживання трансжирів здатне:
- Збільшити ризик запальних процесів.
- Провокувати пухлини жіночої статевої системи.
- Здатні стати однією з причин раку легенів, тому що жири беруть активну участь у легеневому захисті.
- Привести до раку товстого кишечника та раку простати.
- Погіршити пам’ять.
- Негативно вплинути на плід.