Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує споживачам та операторам ринку, що гарантія безпечності харчових продуктів досягається сумлінним виконанням норм чинного законодавства.
Реалізація живої риби та рибопродуктів на агропродовольчих ринках проводиться виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме:
- Кожна партія живої риби що надійшла для реалізації на агропродовольчі ринки супроводжується відповідними документами (ветеринарними, товарно-транспортними накладними) після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках з видачею експертних висновків;
- Живу рибу перевозять у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах і бочках, поверхня яких легко миється та дезінфікується;
- Умови та терміни зберігання риби мають відповідати вимогам нормативно-правових актів, а саме: термін зберігання і реалізації живої риби при температурі води в ємкості від +11 до +15 С в осінньо-зимовий період – 48 годин, у весняно-літній період – 24 години;
- Реалізуючи живу рибу, оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу;
- Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік. Працівники, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.
Звертаємо увагу, що не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою та каламутними запалими очима.
Вживання неякісної в’яленої, копченої та сушеної риби може призвести до такого захворювання як Ботулізм.
Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призвести до смерті хворого, категорично не рекомендується купувати рибу без лабораторного контролю. Для зниження ризика захворювання на ботулізм, купуючи сушену та в’ялену патрану рибу промислового виробництва, звертайте увагу на умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності.
Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак, не псує продукти.
Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання солоної, в’яленої, копченої (особливо не патраної риби), та консервованої риби виготовлених у домашніх умовах й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб