Щодо оновлення вимог ЄС стосовно імпорту продуктів

Інформуємо про прийняття нових регламентів ЄС, а саме:

Виконавчого Регламенту Комісії 2020/2235 про встановлення правил застосування Регламентів (ЄС) 2016/429 та (ЄС) 2017/625 Європейського Парламенту та Ради щодо типових форм сертифікатів здоров’я тварин, офіційних сертифікатів та типових санітарних / офіційних сертифікатів для ввезення до Союзу та переміщення в межах Союзу партій певних категорій товарів тваринного походження, офіційних умов сертифікації таких сертифікатів та скасування Регламенту (ЄС) № 599/2004, Виконавчих Регламентів (ЄС) № 636/2014 та (ЄС) 2019/628, Директиви 98/68/ЄС та Рішень 2000/572/ЄС, 2003/779/ЄС та 2007/240/ЄС,

Делегованого Регламенту Комісії (ЄС) 2020/692 від 30 січня 2020 року, що доповнює Регламент (ЄС) 2016/429 Європейського Парламенту та Ради щодо правил ввезення до Союзу, а також щодо переміщення та поводження після ввезення партій певних тварин, генетичних продукти та продуктів тваринного походження.

Варто зауважити, що останній скасовує Регламент Комісії (ЄС) № 206/2010, Виконавчий Регламент Комісії (ЄС) № 139/2013, Регламент Комісії (ЄС) № 605/2010, Регламент Комісії (ЄС) № 798/2008, Рішення Комісії 2007/777/ЄС, Регламент Комісії (ЄС) № 119/2009, Регламент Комісії (ЄС) № 28/2012 та Виконавчий Регламент Комісії (ЄС) 2016/759.

Таким чином, передбачені нові форми сертифікатів для ввезення продуктів для споживання людиною до країн ЄС, зокрема:

– молока та молочних продуктів;

– м’ясних продуктів, в т.ч. топлених жирів та шкварок, м’ясних витяжок та

оброблених шлунків, міхурів та кишок, окрім оболонок;

– оболонок;

– риби та рибних продуктів;

– м’яса птиці та продуктів з нього;

– м’ясних напівфабрикатів;

– яєць та яєчних продуктів;

– композитних продуктів;

– паростків;

– равликів;

– желатину;

– колагену;

– меду та продуктів апікультури.

Оновлені форми сертифікатів, розміщені на офіційному веб-порталі Держпродспоживслужби в розділі «Міжнародне співробітництво» та мають застосовуватись, починаючи з 21 квітня 2021 року.

Окремо фахівцями Держпродспоживслужби були розроблені методичні рекомендації щодо оновлених вимог ЄС стосовно експорту композитних продуктів із прикладами щодо певних категорій композитних продуктів.

Крім того, надаємо посилання на сторінку Європейської Комісії, де опубліковані часті запитання та відповіді стосовно ввезення композитних продуктів: https://cutt.ly/QvR67L5.

Звертаємо увагу, що Статтею 35 Регламенту 2020/2235 передбачено транзитний період для партій продуктів тваринного походження, композитних продуктів, паростків, призначених для споживання людиною, та насіння, призначеного для виробництва капусти для споживання людиною. А саме в частині супроводження відповідними формами сертифікатів, виданих відповідно до Регламенту Комісії (ЄС) № 28/2012 та Виконавчого Регламенту (ЄС) № 2019/628, які будуть прийматись для ввезення до Європейського Союзу до 20 жовтня 2021, за умови, що сертифікати підписані особою, уповноваженою видавати сертифікати, до 21 серпня 2021.