Що потрібно знати про трихінельоз?
Трихінельоз це гельмінтозна хвороба тварин і людей, збудником якої є живородна нематода роду Trichinella. Статевозрілі гельмінти паразитують у кишечнику людей і тварин, а личинкова стадія – у поперечно-посмугованих м’язах.
Сприйнятливі до трихінельозу свині, коні, собаки, коти, дикі кабани, ведмеді, вовки, лисиці, борсуки, щури, їжаки, миші та інші всеїдні та м’ясоїдні ссавці, а також люди.
Механізм зараження — оральний, шлях передачі — харчовий. Провідним фактором передачі є недостатньо термічно оброблене м’ясо домашніх і диких тварин, що містить живі інкапсульовані личинки трихінел. Личинки стійкі до соління, копчення, нетривалого заморожування і гинуть тільки при нагріванні до певних температур.
Інкубаційний період при трихінельозі частіше триває від 5-8 днів до 6 тижнів. Перебіг хвороби може бути стертий, легкий, середньотяжкий, тяжкий.
Тривалу інкубацію, як правило, спостерігають при легкому перебігу трихінельозу, при тяжкому — терміни інкубації скорочуються іноді навіть до 1 доби.
Симптоми: гострий перебіг, лихоманка, набряки (особливо обличчя), біль у м’язах, алергічні прояви.
Небезпека: При трихінельозі страждають багато органів (серце, легені, печінка, мозок), можливі ускладнення, а в деяких випадках – летальний результат.
Профілактика:
- Купувати м’ясо лише на спеціально оснащених та відведених місцях – агропродовольчих ринках, з відповідними документами (висновок лабораторії ветсанекспертизи, наявність на тушах позначок придатності).
- Забезпечувати достатню термічну обробку м’яса (мінімум 2,5 години при товщині шматка не більше 8 см).
- Уникати вживання сирого або недостатньо обробленого м’яса, особливо свинини та дичини.
Вчасне звернення до лікаря може врятувати Ваше життя.
-
12:39, 10 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
15:17, 7 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
18:34, 6 листопадаа
Солодкі смаки, гіркі наслідки: правда про нікотинові паучі
-
18:02, 6 листопадаа
Практичний тренінг в органічному секторі Чеської Республіки
-
17:42, 6 листопадаа
Неблагополучні пункти щодо заразних хвороб тварин на території Миколаївської області станом на 1 листопада 2025 року
-
17:18, 6 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
19:02, 5 листопадаа
ШАНОВНІ КЕРІВНИКИ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ!
-
18:11, 5 листопадаа
Вакантні посади Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області станом на 4 листопада 2025 року
-
17:49, 5 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
16:05, 4 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
