Що потрібно знати про трихінельоз?

Трихінельоз  це  гельмінтозна  хвороба  тварин  і  людей, збудником якої є живородна нематода роду Trichinella. Статевозрілі гельмінти паразитують у кишечнику  людей  і  тварин,  а  личинкова стадія – у поперечно-посмугованих м’язах.

Сприйнятливі до трихінельозу свині,  коні, собаки, коти, дикі кабани, ведмеді, вовки, лисиці, борсуки, щури, їжаки, миші та інші   всеїдні  та  м’ясоїдні  ссавці,  а  також  люди.

Механізм зараження — оральний, шлях передачі — харчовий. Провідним фактором передачі є недостатньо термічно оброблене м’ясо домашніх і диких тварин, що містить живі інкапсульовані личинки трихінел. Личинки стійкі до соліннякопчення, нетривалого заморожування і гинуть тільки при нагріванні до певних температур.

Інкубаційний період  при трихінельозі частіше триває від 5-8 днів до 6 тижнів. Перебіг хвороби може бути стертий, легкий, середньотяжкий,  тяжкий.

Тривалу інкубацію, як правило, спостерігають при легкому перебігу трихінельозу, при тяжкому — терміни інкубації скорочуються іноді навіть до 1 доби.

Симптоми: гострий перебіг, лихоманка, набряки (особливо обличчя), біль у м’язах, алергічні прояви.

Небезпека: При трихінельозі страждають багато органів (серце, легені, печінка, мозок), можливі ускладнення, а в деяких випадках – летальний результат. 

Профілактика:

  • Купувати м’ясо лише на спеціально оснащених та відведених місцях – агропродовольчих ринках, з відповідними документами (висновок лабораторії ветсанекспертизи, наявність на тушах позначок придатності).
  • Забезпечувати достатню термічну обробку м’яса (мінімум 2,5 години при товщині шматка не більше 8 см).
  • Уникати вживання сирого або недостатньо обробленого м’яса, особливо свинини та дичини.

Вчасне звернення до лікаря може врятувати Ваше життя.