Семінар по вивченню операторами ринку малого та середнього бізнесу вимог законодавства стосовно безпечності харчових продуктів

26 червня 2019 року в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Миколаївській області за ініціативи Миколаївської обласної профспілкової організації малого та середнього бізнесу «Єднання» відбувся семінар для операторів ринку по вивченню вимог законодавства з питань виробництва та обігу харчових продуктів та особливостей здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства стосовно безпечності харчових продуктів.

На семінарі були висвітленні теми стосовно:

– вимог до суб’єктів підприємницької діяльності, що займаються виробництвом, зберіганням, транспортуванням та реалізації харчових продуктів щодо впровадження системи НАССР;

– правил впровадження системи НАССР на підприємстві;

– стандартизація – основа НАССР.

Крім цього, звернуто увагу операторів ринку на вимоги Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а саме що з 20.09.19р. всі малі потужності повинні запровадити та використовувати постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

Повідомлено операторів ринку, що відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» є відповідальність за невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках у вигляді штрафу  на юридичних осіб – у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, а  на фізичних осіб-підприємців – у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.

Довідково:

Малі потужності – потужності, які постачають харчові продукти кінцевому споживачу, мають не більше ніж десять осіб робочого персоналу, займають площу не більше ніж 400 кв.м, або потужності, які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу та мають не більше ніж п’ять осіб робочого персоналу.

Система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) – система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.