Семінар із закладами освіти щодо дотримання гігієнічних вимог та впровадження системи НАССР

Ефективне функціонування системи НАССР на харчоблоках закладів шкільної та дошкільної освіти Миколаївської області — одне з пріоритетних завдань Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

Головними спеціалістами відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області 25 березня 2025 року  проведено зустріч з директорами закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти Кам’яномостівської сільської ради із застосуванням презентації.

На нараді піднімались питання щодо дотримання вимог законодавства про харчові продукти, впровадження, застосування та підтримання дієвості системи НАССР у закладах освіти, а також дотримання гігієнічних вимог згідно з чинним законодавством.

Керівникам закладів освіти було наголошено на обов’язковості дотримання вимог законодавства про харчові продукти, зокрема Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”. Також підкреслено необхідність впровадження, застосування та підтримання ефективності системи НАССР у закладах освіти.

Окремо акцентовано увагу на обов’язковому дотриманні гігієнічних вимог:

  • до потужностей, на яких здійснюється виробництво та/або обіг харчових продуктів;

  • до приміщень, де обробляються або переробляються харчові продукти;

  • до обладнання та інвентарю, з якими контактують харчові продукти;

  • до поводження з харчовими відходами;

  • до постачання води;

  • до гігієни персоналу, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами;

  • до пакування та маркування харчових продуктів;

  • до самих харчових продуктів;

  • до процесів термічної обробки.

Наголошено на можливих наслідках та відповідальності за порушення гігієнічних вимог.

Держпродспоживслужба і надалі продовжуватиме проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу та семінари, адже здоров’я дітей — у пріоритеті.

Їжа має бути безпечною — від лану до столу!