С. Захарін: шкільне харчування залишається пріоритетом

 

 

Сергій Захарін, екс-державний секретар Міністерства освіти і науки України, доктор економічних наук, професор.

 

Починаючи з 2019 року, організація дитячого харчування (у першу чергу – харчування у школах) є одним із ключових пріоритетів державної політики.

Реформа шкільного харчування здійснюється за ініціативою та під патронатом першої леді України Олени Зеленської, що дало змогу швидко та ефективно консолідувати різних стейкхолдерів, виконати низку важливих і необхідних кроків.

Реалізацію реформи на практичному рівні забезпечують кілька державних органів, обласні адміністрації, громади, керівники органів управління освітою, педагоги, велику допомогу надають міжнародні партнери та представники громадськості.

Ця реформа – звісно, не лише про харчі. Це і про культуру споживання, і про культуру виробництва, і про корисні звички, і про виховання відповідального громадянина, і про соціальну відповідальність бізнесу.

«Ми не тільки змінили нормативну базу, розпочали оновлювати шкільні харчоблоки, навчати кухарів – ми прагнули сформувати культуру здорового харчування, через школу принести знання про правильну їжу не тільки дітям, а й їхнім сім’ям. Це мало вплинути не лише на учнів – на всю країну», – зазначала Олена Зеленська.

На початку 2023 року за ініціативою першої леді Олени Зеленської відбулася стратегічна сесія, а через кілька днів – робоча зустріч у розширеному форматі, у якій узяли участь п’ять членів уряду, керівники Антимонопольного комітету, Держпродспоживслужби, інших зацікавлених органів державної влади, міжнародні партнери, представники профільних неурядових організацій.

На цих заходах було вибудовано та презентовано Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, яка передбачає п’ять основних напрямів: розвиток кадрового потенціалу; відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти; фінансова підтримка територіальних громад у забезпеченні харчуванням учнів / вихованців закладів освіти; здорове харчування у закладах освіти (впровадження нових норм та меню); промоція культури здорового харчування.

У лютому 2023 року Всесвітня продовольча програма ООН в Україні та Міністерство освіти і науки України підписали меморандум, який передбачає здійснення практичних кроків щодо забезпечення учнів початкових класів гарячою їжею. Нині реалізується масштабний експериментальний проект.

У січні 2023 року Міністерство освіти і науки України впровадило механізм постійного моніторингу реалізації реформи шкільного харчування. Основний інструмент – опитування керівників закладів освіти. Згідно наявних на початок року даних, на «нове меню» перейшло майже 97 відсотків шкіл (у тому числі у 18 областях – всі школи), створено нових та модернізовано наявних 3800 харчоблоків.

Ці дані переконливо свідчать, що реформа реалізується успішно. Але попереду – багато роботи.

Протягом 2022 року органами Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів проводилися заходи державного контролю (перевірки): у закладах загальної середньої освіти – 537 заходів, у закладах дошкільної освіти – 143.

У кожному третьому випадку були виявлені порушення. Проведено 23 комісійні обстеження постачальників харчової продукції. Складено 331 припис про усунення порушень законодавства. Вилучено 550 кг небезпечних продуктів. У найбільш кричущих випадках складаються протоколи, а посадові особи притягуються до адміністративної відповідальності.

У той же час слід пам’ятати, що відповідальність за реалізацію реформи несе не лише держава (або державні органи). Говорячи бюрократичною мовою, за безпечність та якість шкільного харчування, згідно вимог законодавства, у першу чергу відповідають оператори ринку, що здійснюють організацію харчування дітей в закладах освіти.

Насамперед хочеться нагадати, що правові відносини у цій сфері регулює, серед інших, Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Відповідно до статті 20 зазначеного Закону, оператори ринку зобов’язані:

  • забезпечувати дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу;
  • зареєструвати потужності або отримувати експлуатаційний дозвіл;
  • забезпечувати виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів щодо окремих показників якості;
  • забезпечувати простежуваність харчових продуктів;
  • розробляти, вводити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках;
  • вилучати або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини;
  • компенсувати відповідно до закону шкоду, заподіяну споживачам внаслідок споживання харчового продукту, якщо судом буде доведено причинно-наслідковий зв’язок між цією шкодою і діяльністю або бездіяльністю оператора ринку, крім випадків, установлених законом.

Найбільша увага – до закладів освіти, у яких організовано харчування шляхом приготування та реалізації готових страв власного виробництва. Керівник такого закладу має повноваження самостійно затверджувати примірне чотиритижневе сезонне меню (але за погодженням територіального органу Держпродспоживслужби).

Також можна користуватися наказом МОЗ України від 03.02.2022 № 215, яким затверджене рекомендоване меню.

За посиланнями, розміщеними на сайті МОЗ, можна навіть завантажити відповідні технологічні картки – вони містять перелік страв, всі необхідні параметри і розрахунки (маса брутто / нетто, енергетична цінність продуктів / страв тощо), вимоги до продуктів.

У картках запропоновані відповідні процеси приготування та температурні режими. Над цими документами працювала потужна робоча група, до складу якої входили досвідчені фахівці МОЗ, МОН, Держпродспоживслужби, керівники органів управління освітою, а також науковці та представники громадськості.

Окрім того, керівник закладу освіти має повноваження затвердити асортимент буфету (у разі його наявності), але виключно з урахуванням встановлених МОЗ вимог до організації харчування.

У цій роботі слід керуватися, зокрема, Порядком  організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 (з подальшими змінами).

У закладах освіти заборонено замовляти та використовувати (реалізовувати) низку харчових продуктів, зокрема м’ясо та яйця водоплавної птиці, річкову рибу, снеки, харчові продукти з високим вмістом цукрів (понад 10 грамів цукру на 100 грамів готового продукту), непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені з непастеризованого молока, гриби, каву та кавові напої, непастеризовані соки, продукцію домашнього виробництва.

Також не допускається використання молока без кип’ятіння, сиру кисломолочного, сметани без термічної обробки. Забороняється виготовлення кислого молока «самоквасу», холодців, м’ясних і рибних салатів, холодників, паштетів, зельців, форшмаку, виробів у фритюрі, макаронів «по-флотськи» із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом, млинців із сиром м’яким, сиром кисломолочним або м’ясом, кремів, морсів, напоїв із штучними барвниками, ароматизаторами та підсолоджувачами.

Одним із факторів успіху реформи є високий рівень уваги до підготовки якісних кадрів та здійснення просвітницьких заходів.

Ще у 2021 році за участю Міністерства освіти і науки України та інших організацій проведено кілька регіональних форумів «Реформа системи шкільного харчування». Цільова аудиторія: керівники та фахівці органів управління освітою, директори шкіл, методисти, спеціалісти контролюючих органів.

Учасникам форумів надано багато корисних навчальних та науково-методичних відомостей у різних форматах. Також було створено кілька «комунікаційних майданчиків», у тому числі на рівні регіонів і громад.

У тому ж 2021 році за участі МОН, МОЗ, Держпродспоживслужби, Центру громадського здоров’я розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо». Платформа містить всю ключову інформацію про реформу, нормативно-правову базу, навчальні матеріали, підказки про реформу тощо.

Основне завдання платформи – інформувати освітніх управлінців, керівників закладів освіти, педагогів та батьків про зміни в системі харчування та найкращі практики організації харчування у школах. Назва «Знаїмо» розшифровується як «знаємо, що їмо».

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) та студія онлайн-освіти «EdEra» розробили та у 2022 році запустили безкоштовний онлайн-курс для вчителів «Основи здорового харчування для учнів 1–4 класів».

Курс складається з 5 модулів і передбачає вивчення основ збалансованого раціонального харчування. Учителі, які успішно пройшли фінальний тест, отримали від ЮНІСЕФ ігрові набори на тему здорового харчування учнів молодшої школи.

У 2022 році Міністерством освіти і науки України започатковано створення кулінарних хабів, на базі яких здійснюватиметься підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації кухарів, такі структури функціонуватимуть на базі спеціалізованих закладів професійної освіти. Кулінарні хаби вже працюють у Києві, Львові та Борисполі, на черзі – Тернопільська, Полтавська та Одеська області.

У листопаді 2022 року за підтримки Національної асоціації громадського харчування була створена і презентована модель організації навчання та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти. Спільно з Національним управлінням у справах освіти та молоді Естонської Республіки (HarNo) проведений семінар-навчання та з-поміж майстрів виробничого навчання закладів професійно-технічної освіти підготовлені 32 тренери, які набули компетентностей з підготовки працівників їдалень освітніх установ.

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у межах своєї компетенції виконує величезну роботу, спрямовану на забезпечення підтримки високої якості та культури шкільного харчування.

Зокрема, територіальними органами постійно проводяться робочі зустрічі і навчальні семінари, на яких керівники закладів освіти та працівники харчоблоків можуть отримати актуальну інформацію та відповіді на практичні запитання. Здобувачам освіти проведено 1201 лекцій та уроків. Регулярно здійснюються робочі зустрічі з представниками батьківських організацій.

Реформа триває. 1 червня 2023 року, у Міжнародний день захисту дітей, на позачерговому засіданні Кабінет Міністрів України ухвалив дві важливі постанови, які стосуються шкільного харчування: «Про реалізацію спільного з Всесвітньою продовольчою програмою при Організації Об’єднаних Націй (ВПП ООН) проекту щодо надання фінансової підтримки закладам загальної середньої освіти у 2023/24 навчальному році» та «Про внесення змін до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (передбачена можливість у певних випадках допустити організацію в закладах освіти кейтерингу).

Не дивлячись на драматичні виклики, які ми переживаємо, органи державної влади інституційно спроможні здійснювати передбачені законодавством необхідні заходи, спрямовані на впровадження здорового харчування та підтримку споживання у закладах освіти продуктів тільки високої якості.