Рибний контроль: Держпродспоживслужба та безпека на агропродовольчих ринках Первомайського району

Спеціалістами Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області спільно з фахівцями лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчому ринку ТОВ «Флора» м. Первомайськ Первомайського району проведено роз’яснювальну роботу з операторами ринку щодо реалізації риби, рибопродуктів та профілактики ботулізму.

Гарантія безпечності харчових продуктів досягається сумлінним виконанням норм чинного законодавства. Торгівля рибою та рибопродуктами не є винятком у цій ситуації. Підприємцям було наголошено, що реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ВСЕ на ринку та видачею експертних висновків.

На кожну партію риби свіжої та інших гідробіонтів, призначених для реалізації в межах адміністративного району, повинна бути ветеринарна довідка, а для реалізації в межах України – ветеринарне свідоцтво. Рибу необхідно перевозити у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах, бочках, які легко мити та дезинфікувати. Оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу. Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік. Працівники, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.

Умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів. Термін зберігання і реалізації риби при температурі води +11-+15°C: в осінньо-зимовий період – 48 годин; у весняно-літній період – 24 години.

Не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима. Реалізація живої риби має проводитись виключно з дотриманням ветеринарно-санітарних вимог, а саме: кожна партія риби живої має надходити на ринки з супровідними ветеринарними документами, після чого проводиться її ветеринарно-санітарна експертиза в лабораторії ВСЕ на ринку та видаються експертні висновки (не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима).

Мертву рибу або ту, що вмирає, не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати, жоден спосіб приготування не зробить її безпечною. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини і одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Щоб вберегтися від ботулізму слід уникати споживання солоної, в’яленої, копченої (особливо не патраної риби), та консервованої риби виготовлених у домашніх умовах й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Якщо ви помітили ознаки поганої якості риби, такі як каламутний слиз, дивний запах або мутна шкірка, краще уникайте її споживання. Не ризикуйте своїм здоров’ям!

Варто згадати про важливість правильної термінової обробки та зберігання риби. Це може врятувати вас від неприємних наслідків і захистити ваше здоров’я.

Безпека їжі – це не тільки обов’язок влади та виробників. Це питання кожного з нас. Тож бережіть себе та своїх близьких, дотримуйтесь правил безпеки та ретельно перевіряйте якість продуктів, які ви купуєте. Ваше здоров’я – найцінніше, що у вас є!