Результати розгляду перспективних сезонних меню для закладів освіти Миколаївської області в 2023 році

В 2023 році до Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області надійшло на розгляд  1158 перспективних сезонних меню для закладів освіти на відповідність вимогам Постанови КМУ від              24 березня 2021 року за № 305, якою затверджені «Норми харчування та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

За результатами розгляду представлених документів було встановлено, що 45% представлених меню не відповідають вимогам та не можуть бути погоджені.

У всіх випадках виявлених порушень (100%) керівникам закладів було надано пропозиції щодо приведення меню у відповідність до діючих вимог.

Основними причинами, з яких було відмовлено в погоджені меню, є наступні порушення нормативів:

– в представлених на розгляд меню не було забезпечено дотримання вимог щодо енергетичної цінності прийомів їжі, вмісту білків, жирів, вуглеводів для дітей різних вікових груп,

– мали місце порушення в підрахунках енергетичної цінності, вмісту білків, жирів, вуглеводів в добовому раціоні або в  прийомах їжі,

– не була забезпечена маса порцій харчових продуктів для приготування страв або маса порції готової страви,

– не дотримувалася частота включення до прийомів їжі основних груп харчових продуктів, передбачених діючими нормативами,

– не була надана технологічна документація на страви, або була надана не в повному обсязі,

– мали місце невідповідності щодо виходу готової страви, її енергетичної цінності, вмісту білків, жирів, вуглеводів, що зазначені  в представленому меню та в наданих технологічних картках.

Крім того, в розроблені меню було внесені страви, для приготування яких на харчоблоках закладів не має відповідного технологічного обладнання або відсутній необхідний набір виробничих приміщень.

В таких випадках, з метою недопущення епідемічних ускладнень, керівникам закладів надавалася методична допомога щодо складання меню у відповідності до наявного технологічного обладнання та виробничих приміщень.

Протягом 2023 року фахівцями управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області було проведено 75 ZOOM-нарад та 136 бесід  з питань надання консультативної допомоги щодо складання сезонних перспективних меню. Дана робота продовжується.

Шановні керівники закладів освіти, якщо у Вашому закладі не має розробленого перспективного сезонного меню відповідно до вимог Постанови КМУ від 24 березня 2021 року за №305, Ви можете звертатися з заявами до Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області для отримання методичної допомоги.