Завершальним етапом у виробництві посівного матеріалу є підготовка та зберігання насіння ярих культур. Збереження якості насіння, від збирання до використання, є одним із найважливіших завдань, що постають перед виробниками посівного матеріалу. Насіння до посіву необхідно зберігати в таких умовах, щоб воно забезпечило високу енергію проростання, високу схожість і було здатне дати здорову високопродуктивну рослину, а це вимагає певних умов і оптимального режиму зберігання. Процес зберігання насіння починається вже під час збирання, продовжується під час транспортування на токи і завершується післязбиральною обробкою: сушінням, очищенням, сортуванням та закладанням у попередньо підготовлені та продезінфіковані складські приміщення на зберігання до посіву.
Головне завдання зберігання посівного матеріалу – збереження та покращення посівних якостей. Причинами погіршення якості насіння під час зберігання є самозігрівання, наявність шкідників, хвороб, вплив низьких температур, підвищення вологості, проростання.
Основною умовою збереження схожості насіння є засипка на зберігання сухого насіння з вологістю нижче критичного порогу. Величина критичної вологості не однакова у різних культур і залежить від хімічного складу насіння. Так у більшості зернових, а також у злакових трав критична вологість насіння знаходиться у межах від 14 до 15 %, у зернових бобових культур від 15 до 16 %. Жири не утримують вологу, тому у насінні олійних культур критична вологість більш низька, наприклад у соняшника вона складає всього 7-9 %.
У насіннєсховищах насіння може зберігатись насипом, упакованим у мішки, в контейнерах. При зберіганні насіння насипом висота зерна не повинна перевищувати двох метрів для зернових та зернобобових культур, 1,5 м – для олійних. Відповідно до вимог ДСТУ 2240-93, насіння упаковане в мішки необхідно розміщувати на піддонах та складати в штабелі на відстані від підлоги не менше 15 см, від стін і між штабелями – 70 см. До кожного штабелю має бути вільний доступ. Кожну партію насіння забезпечують штабельним ярликом. Усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначеного для реалізації підлягають обов’язковому пакуванню та маркуванню. Партії сертифікованого насіння нижчих генерацій, які призначені для реалізації допускається зберігати без пакування (у засіках, буртах), але з обов’язковим маркуванням.
Під час зберігання насіння в осінньо – зимовий період необхідно провітрювати насіннєсховища при певних погодних умовах. Перевіряти вологість насіння не менш ніж два рази на місяць, контролювати температуру за допомогою термоштанг і термощупів у різних точках насипу 2– 3 рази на місяць. Найоптимальнішою для зберігання насіння є температура у сховищах менше +10оС.
В процесі зберігання насіння можуть пошкоджувати комірні шкідники: довгоносики, молі, борошноїди, зерновий точильник а також мишоподібні гризуни. У системі захисту насіння від шкідників основу складають профілактика та дотримання санітарного режиму.
Таким чином з метою збереження посівних якостей насіння необхідно здійснювати систематичні спостереження за його вологістю, температурою, кольором, запахом , зараженістю шкідниками, схожістю.
Звертаємо увагу, що дані рекомендації не є нормативно-правовими актами, а мають лише інформаційний характер.