Рекомендації щодо дотримання вимог санітарного законодавства при організації харчування в закладах освіти

Сьогодні в Миколаївській області питання підготовки закладів освіти до нового навчального року є пріоритетним для органів місцевого самоврядування, керівників закладів освіти та знаходиться на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

При організації очного або змішаного режиму роботи закладу обов’язковим є забезпечення дітей раціональним харчуванням.

Вимоги до організації харчування в закладах освіти визначені Постановою КМУ від 24 березня 2021р №305, якою затверджені «Норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (далі – Норми харчування) та «Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (далі – Порядок організації харчування),

  1. Організація харчування передбачає:
  • визначення режиму (кратності), способу, форми та графіка харчування відповідно до особливостей контингенту здобувачів освіти/дітей в закладі, матеріально-технічного забезпечення харчоблоку, наявності відповідних приміщень.
  • здійснення закупівлі продуктів або та послуг з харчування відповідно до Нормами харчування, при встановлені вартості харчування враховувати 100% виконання норм харчування.
  • під час планування закупівель харчових продуктів для приготування страв або для асортименту буфетів та послуг з харчування дотримуватися встановлених МОЗ вимог щодо переліку харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та торговельних апаратах у закладах загальної середньої освіти.
  • складення та погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби примірного чотиритижневого сезонного меню та щоденного меню-розкладу; без погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване МОЗ:

Наказ МОЗ України від 03.02.2022 № 215 «Про затвердження рекомендованого Примірного чотиритижневого сезонного меню рекомендованого для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6 (7) років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на зимовий період»;

Наказ МОЗ України від 05.11.2021 № 2441 «Про затвердження рекомендованого Примірного чотиритижневого сезонного меню рекомендованого для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6(7) років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період»;

–  Наказ МОЗ України від  08.02.2023 року 243  «Про затвердження рекомендованого Примірного чотиритижневого сезонного меню рекомендованого для організації одноразового харчування дітей віком від 6 до 18 років в закладах освіти та інших організованих дитячих колективах на осінній період».

  • прийом та бракераж харчових продуктів та/або готових страв та заповнення відповідних бракеражних журналів.
  • приготування та реалізація готових страв відповідно до погодженого меню та технологічної документації.
  • здійснення внутрішнього контролю за якістю харчових продуктів та готових страв, організацією харчування, дотриманням вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та якість харчових продуктів;
  • ведення документації з організації харчування відповідно до визначеного переліку документів.
  • постійне оновлення та підтримку у належному робочому стані обладнання та устаткування їдальні (харчоблоку), посуду, меблів, систем енергозабезпечення, водопостачання та водовідведення, вентиляції та очистки повітря, забезпечення створення умов для зберігання харчових продуктів, готових страв;
  • забезпечення питного режиму здобувачів освіти/дітей.
  • організація своєчасного проходженням обов’язкових профілактичних медичних оглядів відповідно до законодавства працівниками, до посадових обов’язків яких належить організація харчування здобувачів освіти/дітей.
  1. Вимоги до виробничих та складських приміщень, обладнання та інвентарю,

приміщень харчоблоків та вимоги до транспортування харчових продуктів до закладів загальної середньої освіти  визначені «Гігієнічними вимогами до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти», затверджених наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 03.12.2020 за № 2532.

  1. Санітарно-гігієнічний режим на харчоблоках дошкільних навчальних закладів, ви­моги до приміщень, устаткування і інвентарю визначені пунктами 5.1, 5.2. «Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», затвердженої наказом МОЗ та МОН України від 17.04.2006 № 298/227 (далі – Інструкція) та вимоги   до   постачання,  безпеки, якості продуктів  харчування  і продовольчої сировини у закладах дошкільної освіти визначені у розділі 4 Інструкції.