Питання вмісту радіонуклідів у продуктах харчування є актуальним на сьогоднішній день. Купуючи продукти кожний день у магазині або на ринку, мало хто замислюється щодо їх безпечності з точки зору вмісту радіоактивних елементів. Покупець звертає свою увагу переважно на зовнішній вигляд та ціну продуктів, що ніяк не відображає екологічну безпеку. Основний шлях потрапляння радіонуклідів до організму людини – через продукти харчування. Радіоактивне опромінення залишає безліч слідів у нашому організмі. Вплив радіації на людину є причиною низки певних хвороботворних мутацій та онкологічних захворювань.
При здійснені державного ветеринарно-санітарного контролю на агропродовольчих ринках, спеціалісти державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, здійснюють радіологічний контроль харчових продуктів.
З метою недопущення до обігу небезпечних харчових продуктів, спеціалістами Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, регулярно проводяться радіологічні лабораторні дослідження харчових продуктів. З початку року проведено 411 лабораторних досліджень харчових продуктів (зразків овочів, фруктів, м’яса, молочних продуктів, меду, яйця).
За результатами проведених радіологічних досліджень, показники відповідають нормативним документам. Робота з даного питання продовжується.