Проведено черговий вебінар з державними інспекторами/державними ветеринарними інспекторами районних, міського управлінь

Управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області 14 лютого 2025 року проведено вебінар з державними інспекторами/державними ветеринарними інспекторами.

На вебінарі розглянуто питання щодо здійснення відбору зразків при виконанні планів державних моніторингів кормів,  залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження, харчових продуктів рослинного походження, щодо вмісту трансжирних кислот.

Учасників вебінару зауважено на тому що відбір зразків харчових продуктів це один із заходів державного контролю, який вимагає підготовки та компетентності інспекторів, що його проводять, адже від цього залежить достовірність отриманих результатів. Важливу роль у відборі зразків відіграє обізнаність інспекторів та забезпеченість їх необхідним  пакувальним матеріалом та тарою.

Доповідачами відмічено про неухильне дотримання вимог Порядку відбору зразків та їх перевезення (пересилання) до уповноважених лабораторій для цілей державного контролю затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 11.10.2018 № 490.

Також детально обговорено питання щодо організації відборів зразків, доставки їх згідно графіків, оформлення документів, забезпечення умов транспортування зразків. Наголошено на забезпечення елементу неочікуваності при відборі зразків.