Проведено черговий вебінар щодо запровадження і застосування системи НАССР в освітніх закладах м. Миколаєва

Відповідно до Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року , затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023р. № 990-р, Миколаївським міським управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області проведено вебінар з представниками освітніх закладів щодо дієвості системи НАССР.

Всі українські підприємства харчової галузі, в тому числі і заклади освіти, дошкільні навчальні заклади, охорони здоров’я та соціального обслуговування, які надають послуги з харчування, в тому числі постачальники та перевізники харчових продуктів, повинні впровадити систему НАССР.

Одна з основних цілей впровадження системи НАССР-забезпечення безпеки харчової продукції та кормів на всіх етапах харчового ланцюга «від лану- до столу» та контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готових страв.

Приготування їжі в освітньому закладі  може здійснюватися як самостійно, так і з допомогою інших підприємств. Проте найважливіше, аби процес приготування відповідав всім чинним нормам та стандартам.

31.03.2025року відбувся черговий вебінар щодо запровадження і застосування та підтримання дієвості системи НАССР в закладах освіти, в якому прийняли участь 45 учасників з представників освітніх закладів міста Миколаєва та  суб’єктів господарювання, які надають послуги харчування дітей та/або постачають харчові продукти до навчальних закладів.

На вебінарі обговорено питання стосовно:

  • програми – передумови системи НАССР щодо специфікації (вимоги) до сировини та контролю постачальників харчових продуктів в освітні заклади м. Миколаєва;
  • програми – передумови системи НАССР щодо зберігання та транспортування харчових продуктів.
  • програми-передумови щодо контролю технологічних процесів.

Учасникам вебінару доведено основні вимоги до продуктів харчування та продовольчої сировини, що постачаються в дитячі заклади – є якість та безпека, відповідальність за яку, покладається на постачальника, організацію (підприємство) та на керівника закладу.

Наголошено про заборону здійснювати обіг харчових продуктів, отриманих з потужностей, що не пройшли державної реєстрації, або не отримали експлуатаційного дозволу відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Безпечність та якість страв для дітей залежать не тільки від максимально безпечних умов приготування страв, а також необхідно контролювати умови, за яких постачальник перевозить продукти харчування та сировину щодо належної якості при їх транспортуванні.

Також детально обговорено питання щодо вимог зберігання харчових продуктів, сировини та контролю за технологічними процесами.