Проведення радіологічного контролю харчових продуктів

Одним з напрямків діяльності Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області є здійснення радіологічного контролю харчових продуктів при їх обігу.

При вживанні радіаційно забруднених харчових продуктів, організм людини піддається негативному впливу внутрішнього радіоактивного опромінення. При потраплянні в організм людини, радіонукліди можуть відкладатися у внутрішніх органах, а також м’язах і кістках. Таким чином опромінюють людину зсередини впродовж тривалого часу і завдають шкоди організму. Щоб запобігти забрудненню продуктів харчування необхідний їх радіаційний контроль.

При здійснені державного ветеринарно-санітарного контролю, спеціалісти державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках, здійснюють відбір зразків харчових продуктів для проведення радіологічного контролю.

З початку року Миколаївською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби проведено 826 лабораторних досліджень харчових продуктів (зразків овочів, фруктів, м’яса, молочних продуктів, риби, меду, яєць).

За результатами проведених досліджень, перевищень норм вмісту радіонуклідів не встановлено. Робота з даного питання продовжується.