ПРОФІЛАКТИКА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області застерігає, що в період святкування новорічних свят, виникає висока ймовірність виникнення харчових отруєнь. Так, на свята люди готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу, іноді у неналежних умовах, що підвищує ризик псування харчових продуктів.

Харчові отруєння є не контагіозними захворюваннями, тобто вони не передаються від однієї людини до другої при контакті. Харчові отруєння виникають в результаті вживання харчових продуктів, в яких відбулось масивне розмноження умовно патогенних мікроорганізмів чи накопичення токсинів мікробного або немікробного походження до рівня патогенної дози. Найчастіше мікроорганізми накопичуються в блюдах, які готувались з порушенням технології приготування страв або порушувались умови зберігання.

Інкубаційний період при харчових отруєннях триває 4-10 годин.

Захворювання починається гостро: появляється нудота, блювання, водяниста чи кровава діарея, біль у животі, з’являються судоми, температура часто залишається нормальною чи піднімається до 37,5°С .

Якщо ви відчуваєте будь-які з цих симптомів, негайно звертайтесь до лікаря!

Профілактика харчових отруєнь.

Заходи спрямовані на запобігання харчових отруєнь зводяться до трьох напрямків:

Запобігання контамінації збудниками харчових продуктів:

  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб у місцях, не призначених для здійснення торгівлі харчовими продуктами, на які відсутні документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
  • не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх якості та з

вичерпаними термінами споживання;

  • -зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, який зазначено на упаковці та дотримуйтесь встановлених термінів зберігання;
  • дотримуйтесь правил гігієни: мийте руки з милом та гарячою водою перед приготуванням їжі;
  • уникайте перехресного забруднення: використовуйте при приготуванні страв
  • окремі дошки та ножі, особливо для сирого м’яса та птиці;
  • -мийте свіжі овочі, фрукти перед вживанням навіть якщо вони попередньо
  • упаковані.

Знищення збудників під час теплового оброблення їжі:

  • -приготовлені страви бажано вживати одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням провести повторну термічну обробку;
  • -ретельно готуйте м’ясо: переконайтесь, що фарш, ковбаси та птиця просмажені до середини;

Запобігання розмноження збудників в харчових продуктах:

  • вживайте готові страви в найкоротший термін після приготування;
  • зберігайте готові страви в холодильнику;
  • не допускайте вживання готових страв на 2-й, 3-й день після приготування.
  • Дотримуйтесь гігієнічних правил та вимог до харчових продуктів, страв і уникнете харчових отруєнь.

 

Бережіть своє здоров’я та здоров’я свої близьких людей!