Правила зберігання та використання питної води

Внаслідок воєнної агресії проти України в м. Миколаєві та Миколаївський області склалася надзвичайна ситуація  щодо забезпечення населення питною водою гарантованої якості. Для вирішення ситуації в різних районах міста та області  обладнанні пункти роздачі питної води з використанням резервуарів.

Експлуатація резервуарів з порушенням санітарно – гігієнічних вимог може призвести до виникнення епідемічних ускладнень та осередків інфекційної захворюваності.

В зв’язку з цим, Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївський області  звертає   увагу, що до таких пунктів застосовуються вимоги в розділу 3ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12.05.2010 № 400. А саме, термін зберігання питної води в пунктах розливу у стаціонарних ємкостях не повинен перевищувати 24 годиниза умови її зберігання при температурі від 5 °C до 20 °C в місцях, захищених від попадання прямих сонячних променів, а у транспортних ємкостях (автоцистернах) – 6 годин. В пунктах розливу питної води повинен бути інформаційний листок із зазначенням інформації щодо її виду (оброблена, необроблена (природна), умов зберігання, дати виготовлення, найменування, адреси та телефону виробника і місця її виготовлення, виду вихідної води, місцезнаходження підземного джерела питного водопостачання та номера і глибини свердловини, посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду. Доцільно розмістити інформацію для населення, що вода з резервуарів може бути використана тільки після кіп’ятіння.

         Шановні громадяни!  Щоб не наражати себе на небезпеку дотримуйтеся простих правил.

Розрахуйте свою потребу у воді

Перш, ніж набирати воду в усі каструлі і відра, порахуйте, скільки ви, чи ваша родина споживає води за добу.

Орієнтовно, потреба на добу на 1 особу:

  • для пиття ─ 3 л.;
  • для гігієнічних процедур ─ 4 л.;
  • туалет, миття рук, душ, інші гігієнічні процедури ─ 15-25 літрів в день;
  • для догляду за домашніми тваринами ─ в залежності від тварини.

Де і як зберігати воду

  • Для пиття та харчування: в ПЕТ пляшках, балонах, ємностях, каністрах з харчового пластику, скла, емальованих, каструлях для приготування їжі  з кришкою;
  • Прозорі ємності краще для контролю якості води;
  • Зберігати в прохолодному місці подалі від світла і будь-яких хімічних джерел забруднення;
  • На вулиці можна зберігати воду лише для технічних потреб. Але врахуйте, якщо взимку вода там замерзне, а в будинку не буде тепла, то розтопити її ви не зможете.

Заміняти воду (виливати й набирати заново) потрібно кожні 2-3 дні. Однак за можливості це краще робити навіть щоденно. Кип’ятіть воду перед вживанням після її тривалого зберігання.

Ведіть облік, записуйте, коли залили воду на зберігання.

Майте на увазі, що у випадку радіаційного забруднення вода у пляшках залишиться незабрудненою. Зовнішня упаковка захищає від радіоактивних речовин.

Бережіть своє здоров’я та здоровя близьких!