Практикум для закладів освіти: складання збалансованого сезонного меню

Фахівцями управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області в режимі онлайн 14.02.2025р та 20.02.2025 р. проведено дводенний практикум з закладами освіти Миколаївської області щодо складання перспективних меню.

В перший день практикуму 14.02.2025р. були розглянуті питання:

  • Основні вимоги складання сезонного меню в закладах освіти відповідно до Додатків Постанови №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
  • Особливості організації харчування залежно від режиму роботи закладів.
  • Надані практичні рекомендації щодо використання технологічних карток приготування страв, таблиць для складання меню різних вікових категорій, таблиць щодо оцінки норм виконання для різних вікових категорій.

Учасникам практикуму надано завдання самостійної роботи складання прикладу меню відповідно одного з Додатків Постанови №305 за принципами, які освітлювалися під час теоретичної частини практикуму.

На другий день практикуму 20.02.2025р розглянуті самостійні роботи учасників (приклади сезонних меню складенні учасниками):

  • обговорені основні помилки, які допущені при складаннях прикладів меню,
  • запропоновані шляхи виправлення виявлених помилок,
  • обговорені основні принципи вибору, заміни страв для складання збалансованого сезонного меню з дотриманням норм білків, жирів, вуглеводів, калорійності для різних вікових груп.

Під час проведення практикумів обговоренні проблемні питання, які виникають під час складання меню в форматі питання – відповідь.

З питань проведення практикумів можна звертатися до управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на електрону адресу uprsannaglyad21@dpssmk.gov.ua