Повідомлення RASFF від 25 вересня 2023 року № 2023.6455-fup 12, стосовно виявлення Bacillus cereus в соусі з Нідерландів

До Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення, отримане по системі швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 25 вересня 2023 року № 2023.6455-fup 12, стосовно виявлення Bacillus cereus в соусі «Cheddar Cheese Sauce» (3000 g), партія 2329233, дата виробництва 21.06.2023, виробник: Lekkerkerker Food, Netherlands, що експортувався з Нідерландів до України.

Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати  Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області: т/факс (0512) 30-43-25, (0512) 30-43-14 та e-mail: dpssmykolayiv@dpssmk.gov.ua, viddilbhp@dpssmk.gov.ua .

Довідково.

B. cereus широко розповсюджена в навколишньому середовищі, часто висівається з ґрунту та рослин. Здатна утворювати спори за несприятливих умов: вони можуть існувати без поживних речовин та утворювати вегетативні форми при більш високих температурах.

 B. cereusвикликає два типи харчових токсикоінфекцій у людини:

  1. Діарейний: виникає при вживанні контамінованої їжі, коли бактерія виділяє токсини в тонкому кишківнику. Ця форма може проявлятися діареєю, кольками й іноді нудотою, але зазвичай без блювоти.
  2. Блювотний: виникає якщо  cereusвиділяє різні типи токсинів в контамінованій їжі. Нудота та блювання виникають через декілька годин після отруєння.