ПОСІВНА КАМПАНІЯ ОЗИМИХ ПІД УРОЖАЙ 2021

Осінь для українських аграріїв – пора для посіву озимих зернових. Не став винятком і 2020 рік, незважаючи на карантин і погодні умови. Наразі можна констатувати про старт посівної кампанії в більшості областей України.

Однією із найважливіших складових високого врожаю є ЯКІСНЕ НАСІННЯ. До вибору асортименту насіння потрібно відноситися відповідально, щоб уникнути ризику придбання неякісного і несхожого насіння. Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області рекомендує сільгоспвиробникам придбання якісного насіння в суб’єктів насінництва, занесених в Державний реєстр суб’єктів насінництва та розсадництва та за наявності супровідних документів.

Статтею 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» використання для сівби/посадки насіння та/або садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката, забороняється.

Рівень врожайності та якість отриманої продукції залежить від правильного вибору сорту. Необхідно висівати сорти, які пройшли всебічну оцінку на придатність до поширення, після чого занесені до державного Реєстру сортів рослин і рекомендуються до вирощування у нашому регіоні.      У процесі багаторічного вирощування зернових культур характеристики сорту погіршуються через біологічне і механічне засмічення, ураження хворобами прояву мутацій тощо. Науково та практично доведено, що насіння озимої пшениці першої репродукції збільшує врожайність в межах 3-5 ц/га порівняно з висівом насіння другої репродукції того ж сорту. Тому необхідно постійно проводити сортооновлення, тобто періодичну заміну сортового насіння, яке пересівається кілька років на насіння високих репродукцій.

Якість насіння є однією з основних агрономічних вимог, що забезпечують отримання високих і сталих врожаїв сільськогосподарських культур. Тому дослідження насіннєвого матеріалу дуже важливе — адже шлях до отримання щедрих врожаїв починається із здорової насінини. Збудники хвороб знаходяться всередині насінини або ж на її поверхні — залежно від хвороби та періоду зараження.

Правильна підготовка насіння до сівби має велике значення для підвищення врожайності сільськогосподарських культур.

Перед сівбою насіннєвий матеріал обов’язково знезаражують проти грибкових та бактеріальних хвороб.

Найбільш дієвим, економічно вигідним, науково обґрунтованим, екологічно безпечним і водночас найпоширенішим у світі способом боротьби з хворобами і шкідниками сільськогосподарських культур є передпосівний обробіток  насіння, насамперед, його протруювання хімічними препаратами.

Перед протруюванням насіння має бути очищеним, відкаліброваним, доведеним до високих посівних кондицій із вологістю не вище установленої для кожної культури. Вибір тих чи інших протруйників визначає агроном господарства, керуючись фітосанітарним станом полів, біологічними особливостями шкідників і патогенів, ступенем зараженості насіння збудниками хвороб, імунологічними особливостями сорту, запрограмованою урожайністю культури, технологією вирощування та призначенням урожаю.

Передпосівна обробка якісного посівного матеріалу дасть змогу отримати більший урожай.

 

Гарних урожаїв !