Підготовка насіннєвих складів для зберігання нового врожаю
Період жнив короткий – необхідно встигнути швидко і якісно зібрати та зберегти врожай. Тому дуже важливо гарно підготуватися, щоб отримати хороший результат. Також дуже важливим є процес зберігання нового врожаю, з подальшим використанням його в якості насіннєвого матеріалу . До початку збирання здійснюються заходи із підготовки площадок з твердим покриттям, ремонт, видалення сторонніх предметів і сміття, розсипаного зерна.
Надзвичайно важливо очистити зерносховища від залишків зберігання попереднього врожаю. Для цього проводиться ретельне механічне очищення підлоги та стін разом із дезінфекцією поверхонь та щілин всередині та ззовні. Потрібно прибрати прилеглу територію, видаливши з неї бур’яни та падалицю культурних рослин для запобігання засмічення насіння та поширення хвороб і шкідників. Неприпустимо закладати насіння нового врожаю туди, де лишилися минулорічні залишки, а також пил, бруд, сліди життєдіяльності гризунів та комах-шкідників. Насіннєві склади мають бути сухими. Очищення насіння від зелених частин рослин та інших решток, що підвищують його вологу, в короткі терміни, дає змогу запобігти псуванню через самозігрівання та проростання насіння.
На початку збирання доцільно організовувати контроль безпосередньо надходження насіннєвого матеріалу з поля, контроль на току. Не допускається надходження на тік і в складські приміщення, де розміщено насіннєвий матеріал товарного зерна, складування фуражу та інших матеріалів.
Складається план розміщення партій на майданчиках току, черговість їх очищення, сушіння та сортування.
Доробка насіння: Очищення й сортування насіння здійснюється на відповідних машинах, потокових лініях і насіннєвих комплексах та заводах. Відсоток виходу насіння залежить від культури, сорту і становить у зернових 60-70%, зернобобових – 70-80%, соняшнику – 40-50%. Слід пам’ятати, що кожний додатковий пропуск підвищує травмування насіння, що негативно відбивається на його якості.
Очищене й відсортоване насіння складується. Кожна партія насіння складується окремо і позначається штабельним ярликом, у якому зазначаються:
ШТАБЕЛЬНИЙ ЯРЛИК:
Культура________________________
Сорт (гібрид, лінія)________________
Категорія за етапами насінництва____
Генерація________________________
Рік урожаю_______________________
Номер партії______________________
Маса партії_______________________
Кількість місць____________________
Сортовий документ на насіння_______
назва, номер, термін дії_______
Внутрішній контроль за насінням, що зберігається:
Необхідно забезпечити повне зберігання сухого насіння від псування і засміченості іншими культурами і сортами. Для цього складають план розміщення насіння в насіннєсховищах.
Відповідно до ДСТУ 2240-93 сховища повинні бути критими та сухими, знезараженими від комірних шкідників. Мішки зберігають при вологості насіння, яка не перевищує стандартну, на настилах або піддонах, віддалених від підлоги не менше, ніж на 15 см, а від стіни – 70 см. Розміри штабелів та відстань між ними повинні сприяти відбору проб насіння з будь-якого місця і проведенню технологічних операцій.
При зберіганні насіння насипом висота бурту не повинна перевищувати: для олійних – 1,5 м, інших культур – 2 м. У складських приміщеннях з активною вентиляцією висота бурту насіння зернових культур допускається до 3 м. Слід уникати розміщення в сусідніх засіках насіння важко відокремлюваних культур (жито і пшениця, ячмінь і овес).
Усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації підлягають обов’язковому пакуванню та маркуванню.
Чітке дотримання вимог внутрішньогосподарського контролю в підготовці насіннєвого складу гарантує якісне збереження насіння.
Дана інформація не є нормативно – правовими актами, а має інформаційно – роз’яснювальний характер
-
15:28, 17 Липня
На Миколаївщині відбувся діалог влади та бізнесу щодо захисту прав споживачів
-
15:25, 16 Липня
УВАГА! АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА
-
11:05, 15 Липня
Вітаємо з Днем Української Державності!
-
14:48, 13 Липня
Куріння починається з реклами: психологія впливу на підлітків
-
10:30, 11 Липня
УВАГА! ДО ЗАВЕРШЕННЯ ТЕРМІНУ РЕЄСТРАЦІЇ ОСІБ, ЯКІ ЗДІЙСНЮЮТЬ ДІЯЛЬНІСТЬ У СФЕРІ ОБІГУ ОБ’ЄКТІВ РЕГУЛЮВАННЯ, ЗАЛИШИВСЯ ОДИН ТИЖДЕНЬ
-
17:21, 10 Липня
Що потрібно знати про трихінельоз?
-
10:56, 10 Липня
Неблагополучні пункти щодо заразних хвороб тварин на території Миколаївської області
-
12:30, 9 Липня
Мінна небезпека в Україні: алгоритми дій та навчання з виявлення вибухонебезпечних предметів для працівників Держпродспоживслужби Миколаївщини
-
11:04, 9 Липня
Невидимі загрози в яскравій обгортці
-
10:52, 9 Липня
Невидимі загрози в яскравій обгортці