Перевірки харчоблоків в освітніх закладах Миколаївської області

З метою попередження і недопущення виникнення спалахів гострих інфекційних захворювань та харчових отруєнь, забезпечення належного контролю за станом дотримання вимог законодавства про харчові продукти в ході організації харчування в загальноосвітніх навчальних закладах та дошкільних навчальних закладах Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області здійснюються інспектування харчоблоків освітніх закладів у сфері безпечності харчових продуктів.

Державними інспекторами за 2020 рік, в закладах освіти проведено 412 інспектувань в тому числі 204 ДНЗ та 208 ЗОШ. За результатами інспектувань закладам освіти видано 229 приписів; відібрано 375 зразкiв харчових продуктiв. За результатами лабораторних дослiджень, проведених для цiлей державного контролю, виявлено 15 випадкiв невiдповiдностi харчових продуктiв, в тому числi у 4 виявлення нітратів в овочах та у 6 виявлення немолочних жирiв у маслi солодковершковому. Харчовi продукти, що не вiдповiдають показникам безпечностi вилученні з обiry.

За виявленні порушення та не виконання вимог приписів державних інспекторів, у сфері безпечності харчових продуктів, відносно закладів освіти винесено чотири постанови на загальну суму 155 568грн.

Основні порушення на харчоблоках: не запроваджена система НАССР; відсутня система простежуваності; не дотримуються гігієнічні вимоги до харчових продуктів, включаючи захист від забруднення, під час операцій із харчовими продуктами та між такими операціями; відсутність природньої або механічної вентиляції; не забезпечено дотримання законодавства щодо зберігання і утилізації (знищення) харчових та інших відходів; не задовільний санітарний стан харчоблоків; не відповідність води, що використовується у виробництві харчових продуктів (у технологічному процесі та/або є інгредієнтом), вимогам установленим до води питної.

Згідно ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» за невиконання, несвоєчасне виконання законних вимог (приписів) посадової особи компетентного органу, його територіального органу щодо усунення порушень законодавства про харчові продукти та корми – тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі восьми мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб – підприємців – у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат.