Особливості користування пунктами розливу води в літній період

З початку збройної агресії Російської федерації проти  України,  внаслідок активних бойових дій, в області та в місті Миколаєві склалася тяжка ситуація в напрямку забезпечення населення питною водою. Ситуація ускладнилася в зв’язку з підривом дамби Каховської ГЕС. Пункти розливу  привізної очищеної питної води стали однім з напрямків, для забезпечення населення міста та області питною водою гарантованої якості.

Але, в літній період, з урахуванням масового користування населенням, та високих температур атмосферного повітря, що сприяє швидкому росту мікрофлори, вода з пункту розливу може стати небезпечним фактором в розповсюдженні кишкових інфекцій.

За результатами вибіркових обстежень пунктів розливу, проведених фахівцями Держпродспоживслужби протягом червня – серпня поточного року встановлено що 29,3% досліджених проб води з пунктів розливу не відповідають вимогам  ДСанПін2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною».

Шановні миколаївці!  

З метою запобігання виникнення негативного впливу  забрудненої води на стан здоров’я, обов’язково при заборі води з пунктів розливу або пунктів звертайте увагу на наявність інформаційного  листку  із  зазначенням  інформації  щодо  виду води, дати виготовлення та умов її  зберігання; найменування,   адреси   та   телефону   виробника і місця її виготовлення;  місця знаходження  підземного джерела  питного  водопостачання  та номера і глибини свердловини; посилання на нормативний документ, згідно з яким виготовлено питну воду, результатів лабораторного контролю.

В разі відсутності інформаційного листку, незадовільному гігієнічному  стані прилавку, кранів для набору води, воду з пункту не набирайте! При наповненні тари питною водою уникайте безпосереднього дотику між краном та тарою.

Памятайте, що термін  зберігання  питної  води, набраної  з  пунктів   розливу, у Вашій тарі не повинен перевищувати 24 години за умови її зберігання  у  чистій  закритій тарі при температурі від 50C до 200C в місцях, захищених від попадання прямих сонячних променів. Полімерну тару багаторазового використання, необхідно перед заповненням ретельно мити.

Рекомендуємо для пиття та приготування їжі краще вживати фасовану питну воду промислового виробництва;  воду, забрану з пунктів  додатково  кипятити.

 

Бережіть себе та своє здоров’я!