Обережно, гриби!
З настанням грибного сезону Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області вкотре наголошує на необхідності дотримання правил безпечного збирання, приготування та споживання дикорослих грибів. Щороку в Україні реєструються випадки отруєнь неїстівними грибами серед населення, які призводять до важких, а інколи летальних випадків. Отруєння грибами є одним з найбільш важких харчових отруєнь людини. Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.
🍄 Гриби — «важка їжа»
Гриби містять азотисті речовини (білки), жири, вуглеводи та мінеральні сполуки. Водночас їх клітковина — хітин — майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, через що гриби вважаються важкою їжею. Саме тому навіть їстівні, правильно приготовлені гриби слід вживати в помірних кількостях як гарнір, а не як основну страву. Дітям до 12 років, літнім людям, вагітним жінкам та особам із захворюваннями ШКТ вживання страв із грибами не рекомендується.
Найчастіше причиною отруєнь стають:
- споживання отруйних або умовно їстівних грибів;
- вживання старих, пошкоджених або неправильно приготовлених грибів;
- порушення правил зберігання та консервування грибів у домашніх умовах;
- купівля грибів на стихійних ринках або у сумнівних продавців;
- збір грибів у забруднених місцях або поблизу автошляхів.
Особлива небезпека — консервовані гриби!
Домашні консервовані гриби можуть бути джерелом ботулізму — важкого захворювання, яке уражає нервову систему та може призвести до смерті. Збудник ботулізму розмножується в умовах відсутності кисню, що характерно для герметично закритих банок.
Рекомендації для безпечного збору та вживання грибів
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю якості.
- Не купуйте зібрані гриби або грибні консерви у випадкових осіб на стихійних ринках, біля доріг чи лісів.
- Перед покупкою грибів у магазині уважно перевіряйте цілісність упаковки, зовнішній вигляд, інформацію про товар та терміни придатності.
- Збирайте лише ті гриби, які добре знаєте. Ретельно оглядайте їх, звертайте увагу на колір капелюшка, ніжки та губки. Якщо виникають найменші сумніви — одразу викидайте гриб і не залишайте його поряд з іншими.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, оскільки гриби накопичують широкий спектр шкідливих речовин, у тому числі важкі метали.
- Ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Перед смаженням всі дикорослі гриби слід вимочувати та відварювати у свіжій, чистій та підсоленій воді.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику не більше доби, у чистому емальованому посуді.
Симптоми отруєння грибами
Перші ознаки можуть з’явитися через 30 хвилин – кілька діб після вживання і проявляються нудотою, блюванням, болем у животі, запамороченням, похолодінням кінцівок, порушенням зору, судомами, розладами дихання та свідомості. При появі перших симптомів — негайно звертайтесь до лікаря. Самолікування – небезпечне для життя.
Увага!
У закладах освіти категорично заборонено включати гриби до меню, у будь-якому вигляді — свіжому, сушеному, смаженому чи консервованому.
Це вимога чинного законодавства, спрямована на захист здоров’я дітей та запобігання харчовим отруєнням.
Пам’ятайте!
Жодна смакова чи поживна цінність грибів не варта людського життя.
Будьте обережні, дбайте про себе та своїх близьких!
-
15:17, 7 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
18:34, 6 листопадаа
Солодкі смаки, гіркі наслідки: правда про нікотинові паучі
-
18:02, 6 листопадаа
Практичний тренінг в органічному секторі Чеської Республіки
-
17:42, 6 листопадаа
Неблагополучні пункти щодо заразних хвороб тварин на території Миколаївської області станом на 1 листопада 2025 року
-
17:18, 6 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
19:02, 5 листопадаа
ШАНОВНІ КЕРІВНИКИ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ!
-
18:11, 5 листопадаа
Вакантні посади Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області станом на 4 листопада 2025 року
-
17:49, 5 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
16:05, 4 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
12:31, 3 листопадаа
Реакція — це захист: чому повідомляти про порушення антитютюнового закону означає берегти життя