Неякісна вода-як фактор ризику виникнення інфекційних та неінфекційних захворювань

Вода – це  найважливіший  природний  ресурс  нашої  планети.  Як відомо, стан організму  людини залежить  від  чистоти  повітря, способу життя, якості продуктів  харчування, а також питної води.

Забезпечення населення безпечною водою в умовах воєнного стану є першочерговим питанням, що вимагає посиленої уваги та контролю.

Значна кількість хвороб людини пов’язана з незадовільною якістю питної води і порушенням санітарно-гігієнічних вимог на об’єктах питного  водопостачання.

За даними всесвітньої організації охорони здоров’я більше 80% відомих сьогодні хвороб пов’язано з незадовільною якістю питної води.

Питна вода та її якість істотно впливають на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини, на стан її здоров’я. Отже, можна стверджувати, що якісні характеристики води, рівень її  забруднення впливає на стан захворюваності  населення.

У відповідності до вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні  вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» питна вода  повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий  хімічний склад.

Головним критерієм безпеки питної води в епідемічному відношенні є повна відсутність у воді шкідливих  мікроорганізмів – збудників захворювань.

Одним із показників бактеріального забруднення є кишкова паличка, яка  у порівнянні з іншими мікробами найбільш стійка у зовнішньому  середовищі.

Через неякісну питну воду передається ряд захворювань бактеріологічної та вірусної етіології – холера, черевний тиф, паратифи А і  В, дизентерія, сальмонельоз, вірусний гепатит А, поліомієліт,  ентеровірусні інфекції, ротавірусні хвороби.

Однак, небезпеку для здоров’я становлять ще й різноманітні хімічні сполуки, що можуть бути у питній воді, якщо їх вміст перевищує гранично допустимі норми. Адже систематичне споживання неякісної  води призводить до виникнення  неінфекційних хвороб: гіпертонічних, серцево-судинних, важких захворювань дітей грудного віку (метгемоглобінемія), збільшує смертність новонароджених; мікробне забруднення – призводить до спалахів інфекційних хвороб. Недостатня кількість кальцію у вживаній воді порушує функціональний стан серцевого м’яза, призводить до остеомаляції, що в подальшому призводить до тяжкості перебігу  кардіоваскулярних  захворювань. І навпаки, при надлишку кальцію ймовірне виникнення сечокам’яної хвороби, порушення водно-сольового обміну і раннє  звапніння  кісток у дітей.

Підводячи  підсумок, слід зазначити, що єдиним способом  оцінки якості та безпечності   питної води є проведення  лабораторних  досліджень  атестованою  лабораторією. Адже мікробне  забруднення, а іноді, і значна  кількість певних  хімічних  домішок  не  змінюють  суттєво  органолептичних властивостей  води (смак, запах, колір), а відповідно  і  не  викликають підозри щодо  її  безпечності,  але  можуть  негативно  впливати  на  здоров’я  людини. Тому  рекомендуємо для  питних потреб та приготування  їжі  використовувати  чисту воду із  перевірених джерел питного  водопостачання, яка відповідає санітарним  вимогам,  або  бутильовану  воду придбану в торгівельній мережі.

Бережіть себе і своє здоров’я! Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте.