22 серпня 2019 року в актовому залі Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області (м. Миколаїв, вул. Кузнецька 192/5) відбулось навчання державних інспекторів структурних підрозділів Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області. Тема навчання «Впровадження Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».
Згідно плану навчання розглянуто питання:
- органічне виробництво та сертифікація;
- огляд Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».
Протягом навчання інспекторам доведено наступне.
Органічне виробництво починається з сертифікації оператора органічного виробництва, сертифікаційним органом, який має акредитацію національного акредитаційного органу.
Умовою отримання оператором, сертифікації є успішне проходження інспекції, яку здійснює інспектор сертифікаційного органу.
Розглянуто порядок проведення інспекцій.
Законом України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» визначено:
- чітке розмежування прав, обов’язків, повноважень та відповідальності державних органів влади та суб’єктів ринку органічної продукції;
- вимоги до виробництва, обігу, маркування та реалізації органічної продукції;
- механізм сертифікації органічного виробництва;
- ведення відкритих реєстрів операторів ринку, органів сертифікації, органічного насіння;
- державний нагляд (контроль) за діяльністю операторів органічного ринку та органів сертифікації;
- адміністративна відповідальність за порушення законодавства.
- вимоги до маркування органічних продуктів.
Мінагрополітики, наказом від 22.02.2019 №67 затверджено державний логотип для органічної продукції.
Державний контроль (нагляд) у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції здійснюється ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБОЮ з урахуванням положень Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»:
- за діяльністю операторів відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»;
- за діяльністю органів сертифікації відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».
ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА веде перелік органів іноземної сертифікації.
Навчання пройшли 23 державні інспектори.