Нарада-навчання з офіційними ветеринарними лікарями, які здійснюють контроль на забійних та м’ясопереробних підприємствах
Ветеринарні спеціалісти відіграють ключову роль у контролі безпечності харчових продуктів, оскільки вони відповідають за контроль на всіх етапах виробництва, починаючи зі здоров’я тварин і закінчуючи готовою продукцією. Вони проводять огляди, відбір проб та лабораторні дослідження, щоб запобігти харчовим захворюванням та забезпечити відповідність стандартам.
Законодавство України покладає відповідальність за безпечність продукції на оператора ринку, а державний контроль здійснюють уповноважені особи (офіційні ветеринарні лікарі).
В Миколаївській обласній державній лікарні ветеринарної медицини 21 жовтня 2025 року була проведена нарада-навчання з офіційними ветеринарними лікарями, які здійснюють контроль на забійних та м’ясопереробних підприємствах, щодо проведення передзабійного та післязабійного огляду тварин та продуктів забою з питань захворювання на саркоцистоз.
Саркоцистоз худоби – зооантропонозне, частіше безсимптомне захворювання свійських і диких ссавців, птахів, земноводних, а також людини, яке супроводжується ураженням внутрішніх органів і м’язів.
До збудників сприйнятливі багато видів сільськогосподарських і диких тварин. Ураженість рогатої худоби саркоцистами може досягати 100%, свиней – 15-45%.
Собаки і кішки – основні поширювачі спороцист паразита. Збудники строго специфічні як для остаточного, так і для проміжного хазяїна. Людина може виступати в ролі як основного, так і проміжного хазяїна саркоцист, є остаточним хазяїном двох видів саркоцист: Sarcocystis hominis і Sarcocystis suihominis. Зараження відбувається з їжею. Інфікування відбувається при вживанні недостатньо обробленого (напівсирого) м’яса (свинини, яловичини), що містить саркоцисти.
Під час ветеринарно-санітарної експертизи туш, інтенсивно уражених саркоцистами, відмічають їх виснаження, анемічність, гідремічність, наявність серозних інфільтратів у підшкірній клітковині, міжм’язовій сполучній тканині.
Профілактика саркоцистозу має бути спрямована на розрив біологічного ланцюга передавання збудника від дефінітивного до проміжного хазяїна і навпаки шляхом дотримання ветеринарно-санітарних та зоогігієнічних правил. Трупи тварин і відходи забою утилізують або закопують у землю на достатню глибину. Відловлюють безпритульних собак і котів, не допускають їх на території тваринницьких ферм, кормокухонь, приміщень для кормів. На всіх фермах мають бути обладнані вбиральні.
Однією з мір недопущення розповсюдження захворювання є проведення ветеринарно-санітарної експертизи на забійних підприємствах.
Кожна партія тварин, що направляється на забій, повинна супроводжуватись наступними документами: харчовим ланцюгом, ветеринарним свідоцтвом форми № 1 (у межах району – ветеринарна довідка) з обов’язковим зазначенням даних, передбачених формою свідоцтва (довідки), у тому числі про планові діагностичні дослідження, благополуччя тварин щодо заразних хвороб, а також останні терміни застосування антибіотиків, стимулювальних препаратів тощо, відомістю по переміщенню тварин і наявністю бирок з ідентифікаційним номером або тавром. За відсутності відповідних ветеринарних документів забій тварин забороняється.
Усі види забійних тварин і птиці перед забоєм підлягають ветеринарному огляду з вибірковою чи поголовною термометрією (на розсуд спеціаліста ветеринарної медицини), а м’ясо та інші продукти забою – ветеринарно-санітарній експертизі, в ході якої повинні бути визначені якість та безпека продукції тваринного походження, що призначена для харчування людей, годівлі тварин і подальшої переробки.
Розглянули порядок огляду продуктів забою великої рогатої худоби.
На нараді також підняли питання щодо поводження з побічними продуктами тваринного походження.
-
15:17, 7 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
18:34, 6 листопадаа
Солодкі смаки, гіркі наслідки: правда про нікотинові паучі
-
18:02, 6 листопадаа
Практичний тренінг в органічному секторі Чеської Республіки
-
17:42, 6 листопадаа
Неблагополучні пункти щодо заразних хвороб тварин на території Миколаївської області станом на 1 листопада 2025 року
-
17:18, 6 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
19:02, 5 листопадаа
ШАНОВНІ КЕРІВНИКИ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ!
-
18:11, 5 листопадаа
Вакантні посади Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області станом на 4 листопада 2025 року
-
17:49, 5 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
16:05, 4 листопадаа
Моніторинг за станом фактичного харчування дітей в закладах загальної середньої освіти міста Миколаєва
-
12:31, 3 листопадаа
Реакція — це захист: чому повідомляти про порушення антитютюнового закону означає берегти життя
