Нарада-навчання з офіційними ветеринарними лікарями, які здійснюють контроль на забійних та м’ясопереробних підприємствах

Ветеринарні спеціалісти відіграють ключову роль у контролі безпечності харчових продуктів, оскільки вони відповідають за контроль на всіх етапах виробництва, починаючи зі здоров’я тварин і закінчуючи готовою продукцією. Вони проводять огляди, відбір проб та лабораторні дослідження, щоб запобігти харчовим захворюванням та забезпечити відповідність стандартам.

Законодавство України покладає відповідальність за безпечність продукції на оператора ринку, а державний контроль здійснюють уповноважені особи (офіційні ветеринарні лікарі).

В Миколаївській обласній державній лікарні ветеринарної медицини 21 жовтня 2025 року була проведена нарада-навчання з офіційними ветеринарними лікарями, які здійснюють контроль на забійних та м’ясопереробних підприємствах, щодо проведення передзабійного та післязабійного огляду тварин та продуктів забою з питань захворювання на саркоцистоз.

Саркоцистоз худоби – зооантропонозне, частіше безсимптомне захворювання свійських і диких ссавців, птахів, земноводних, а також людини, яке супроводжується ураженням внутрішніх органів і м’язів.

До збудників сприйнятливі багато видів сільськогосподарських і диких тварин. Ураженість рогатої худоби саркоцистами може досягати 100%, свиней – 15-45%.

Собаки і кішки – основні поширювачі спороцист паразита. Збудники строго специфічні як для остаточного, так і для проміжного хазяїна. Людина може виступати в ролі як основного, так і проміжного хазяїна саркоцист, є остаточним хазяїном двох видів саркоцист: Sarcocystis hominis і Sarcocystis suihominis. Зараження відбувається з їжею. Інфікування відбувається при вживанні недостатньо обробленого (напівсирого) м’яса (свинини, яловичини), що містить саркоцисти.

Під час ветеринарно-санітарної експертизи туш, інтенсивно уражених саркоцистами, відмічають їх виснаження, анемічність, гідремічність, наявність серозних інфільтратів у підшкірній клітковині, міжм’язовій сполучній тканині.

Профілактика саркоцистозу має бути спрямована на розрив біологічного ланцюга передавання збудника від дефінітивного до проміжного хазяїна і навпаки шляхом дотримання ветеринарно-санітарних та зоогігієнічних правил. Трупи тварин і відходи забою утилізують або закопують у землю на достатню глибину. Відловлюють безпритульних собак і котів, не допускають їх на території тваринницьких ферм, кормокухонь, приміщень для кормів. На всіх фермах мають бути обладнані вбиральні.

Однією з мір недопущення розповсюдження захворювання є проведення ветеринарно-санітарної експертизи на забійних підприємствах.

Кожна партія тварин, що направляється на забій, повинна супроводжуватись наступними документами: харчовим ланцюгом, ветеринарним свідоцтвом форми № 1 (у межах району – ветеринарна довідка) з обов’язковим зазначенням даних, передбачених формою свідоцтва (довідки), у тому числі про планові діагностичні дослідження, благополуччя тварин щодо заразних хвороб, а також останні терміни застосування антибіотиків, стимулювальних препаратів тощо, відомістю по переміщенню тварин і наявністю бирок з ідентифікаційним номером або тавром. За відсутності відповідних ветеринарних документів забій тварин забороняється.

Усі види забійних тварин і птиці перед забоєм підлягають ветеринарному огляду з вибірковою чи поголовною термометрією (на розсуд спеціаліста ветеринарної медицини), а м’ясо та інші продукти забою – ветеринарно-санітарній експертизі, в ході якої повинні бути визначені якість та безпека продукції тваринного походження, що призначена для харчування людей, годівлі тварин і подальшої переробки.

Розглянули порядок огляду продуктів забою великої рогатої худоби.

На нараді також підняли питання щодо поводження з побічними продуктами тваринного походження.