Фахівцями Мінекономіки та Держпродспоживслужби із залученням представників бізнесу було розроблено Методичні рекомендації щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на потужностях з вирощування, утримання, забою, переробки і обігу тварин та виробництва харчових продуктів.
Відповідний документ ґрунтується на рекомендаціях ВООЗ «COVID-19 та безпека харчових продуктів: Керівництво для харчових підприємств» та покликаний надати виробникам і операторам ринку більше інформації щодо їх можливих дій в умовах поширення COVID-19.
Зокрема, Методичні рекомендації містять:
– інформацію про хворобу COVID-19;
– симптоми і шляхи інфікування;
– гігієну, профілактичні санітарні і протиепідемічні заходи;
– порядок здійснення заходів з недопущення порушень в роботі та/або тимчасового зупинення виробничих потужностей;
– додаткові заходи для підтримки цілісності харчових ланцюгів і забезпечення безперебійного постачання безпечних харчових продуктів кінцевим споживачам;
– зразок декларації, заповнення якої є обов’язковим для потрапляння на територію оператора потужності;
– орієнтовний перелік заходів із забезпечення біологічної безпеки тощо.
Методичні рекомендації не є нормативно-правовим актом.