Масло з ознаками фальсифікації.

Масло – оригінальний продукт. Він може покращити смак бутерброда, вареної картоплі, каші. Не обійтись без масла і при випіканні. Окрім того, масло добре засвоюється організмом, дає організму калорії, тобто енергію, без якої не обійтися. Як з’ясовується, саме цей продукт несумлінні виробники найчастіше підробляють. Причому так майстерно, що далеко не кожен може відрізнити фальсифікат від натур продукту.

Але корисним масло є тільки тоді, якщо воно справжнє,  а не фальсифікат на основі рослинних жирів. На масло в Україні є стандарт, згідно з яким цей продукт має бути виготовлений суто з молочних інгредієнтів. Це означає, що в маслі має бути тільки молочний жир, а це – лише натуральні молочні вершки і ніяких інших жирів.

Частково отримати інформацію про якість масла можна, оцінивши зовнішній вигляд, запах, смак.

За кольором вершкове масло повинно бути світло-жовтим або жовтим. Консистенція масла має бути однорідною, пластичною, щільною. Поверхня на розрізі – блискуча або слабко блискуча, суха. Також може бути недостатньо щільна і пластична поверхня з матовою поверхнею на розрізі і поодинокими краплями. Запах і смак – чистими, яскраво вираженими, вершковими з присмаком пастеризації. Утім, дізнатись, чи масло справжнє, можна тільки за допомогою лабораторних досліджень.

Фахівцями Миколаївського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області 05.02.2020 проводився плановий захід державного контролю Комунального виробничого підприємства по організації харчування у навчальних закладах, а саме: у закладі дошкільної освіти № 20 за адресою: м. Миколаїв, вул. Корабелів, 6.

В ході проведення заходу, здійснено відбір масла солодковершкового «Селянське», виробництва ТОВ Миколаївмолпром, Миколаївська обл, смт Доманівка, вул. Пастеля, 31/1, дата виробництва – 02.02.2020, номер партії – 2. Процес здійснення перевірки та відбір зразків фіксувався на відео.

Зразок об’єкту санітарних заходів направлений до Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби для проведення досліджень на вміст немолочних жирів.

За результатами випробувань, встановлено, що масова частка молочного жиру в жировій фазі масла складала 58,6%. Даний продукт не відповідає вимогам ДСТУ 43996:2005.

Хоч на упаковці було написано “Масло”, зазначено ДСТУ, за яким роблять справжнє  масло, і у складі продукту були вказані лише вершки, при проведенні лабораторних досліджень виявили немолочний жир. Це могла бути і пальмова олія, і кокосова, і маргарини, і суміші на їх основі. Але так чи інакше це – не молочний жир. А відтак, це не масло,  це – фальсифікат.

На даний час фахівцями управління проводяться заходи, спрямовані на вилучення зазначеного масла з обігу та виявлення джерел його надходження.