Прості поради для уникнення гострих кишкових інфекцій

     Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області попереджає: кишкові інфекції мають сезонні коливання, тому в теплу пору року найчастіше спостерігаються епідеміологічні спалахи, пов’язані зі споживанням заражених продуктів харчування та неякісної води.

     Щоб запобігти зараженню, необхідно дотримуватись таких правил:

1. Використовуйте безпечну воду:

  • пийте лише кип’ячену воду;

  • не вживайте воду з випадкових джерел, водопроводів технічного призначення, колодязів та неглибоких свердловин;

  • для приготування їжі та господарських потреб використовуйте воду лише з перевірених джерел;

  • воду з невідомих джерел (у т. ч. з відкритих водойм), призначену для пиття, миття фруктів, ягід або посуду, обов’язково кип’ятіть або дезінфікуйте іншим способом.

2. Дотримуйтеся чистоти:

  • мийте руки перед приготуванням їжі та вживанням продуктів;

  • ретельно мийте руки після відвідування туалету;

  • очищуйте й дезінфікуйте кухонні поверхні та інвентар, що використовуються під час приготування їжі;

  • захищайте кухню й продукти від комах, гризунів та інших тварин.

3. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • тримайте сире м’ясо та морепродукти окремо від інших харчових продуктів;

  • використовуйте окремі ножі та обробні дошки для сирих продуктів;

  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоби уникнути контакту між сирими й готовими стравами.

4. Ретельно готуйте їжу:

  • добре просмажуйте або проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та морепродукти;

  • доводьте страви до кипіння (не менше ніж 70 °C);

  • ретельно підігрівайте вже приготовану їжу перед споживанням.

5. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

  • зберігайте гарячі страви при температурі не нижче 60 °C до моменту подачі;

  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури;

  • під час поїздок уникайте швидкопсувних продуктів: салатів зі сметаною або майонезом, тістечок з кремом, м’ясних та рибних виробів домашнього приготування.

6. Уникайте стихійної торгівлі:

  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

  • закупівлю сировини та готової продукції здійснюйте лише за наявності супровідних документів, що підтверджують їхню якість та безпечність — документи мають бути доступні в місцях продажу.

У разі появи перших ознак кишкової інфекції (слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювання, діарея) необхідно терміново звернутися до лікаря. Це — запорука швидкого одужання та безпеки для оточуючих.